Още през 2022 генеративният AI навлезе в общественото съзнание. Според много специалисти е доста вероятно технологията да бъде една от най-регулираните в своята индустрия. 
В цял свят законодателите спешно обмислят, а в случая с Китай и въвеждат правила за управление на изкуствения интелект и ограничаване на някои от по-обезпокоителните случаи на използване. 
ЕС вероятно ще бъде първият регион, който ще въведе някаква форма на надзор или регулиране на генеративния изкуствен интелект. Европейската комисия е в късен етап на преговорите по Закона за изкуствения интелект, който тя нарече "първите в света правила за изкуствения интелект". Очакванията са окончателният вариант на директивата да бъде договорен тази година, което означава, че той ще влезе в сила в края на 2025 г. 
Законът е предложен за първи път през 2021 г., преди OpenAI да пусне своите инструменти за генеративен изкуствен интелект ChatGPT и DALL-E, което кара компании като Meta, Google и Microsoft да станат публични участници и водещи поддръжници на генеративния изкуствен интелект. 


Проекторегламентът на ЕС беше актуализиран тази година. Най-големият тласък на акта е да се категоризират моделите и инструментите на ИИ, които са "високорискови" или просто "неприемливи". ИИ, който попада в категорията "висок риск", включва инструменти за биометрична идентификация, образование, управление на работници, правна система и правоприлагане, както и всеки инструмент, който ще трябва да бъде "оценен" и одобрен преди пускането му на пазара. 
Инструментите и употребите на AI, считани за "неприемливи", ще бъдат забранени в ЕС съгласно закона. Това включва "системи за отдалечена биометрична идентификация" или технология за разпознаване на лица; "социално точкуване" или категоризиране на хора въз основа на икономическа класа и лични характеристики; и "манипулиране на когнитивното поведение", като например гласово активирани играчки, задвижвани от ИИ. 
Що се отнася до генериращия изкуствен интелект, съгласно предложените от ЕС правила оповестяването на изкуствено генерираното съдържание ще бъде задължително, както и оповестяването на данните, използвани за обучението на всеки голям езиков модел. Предвид засиления контрол и правните действия от страна на автори и други създатели на съдържание, което е било събрано за огромни набори от данни за обучение, компаниите, които стоят зад инструментите за изкуствен интелект и моделите за обучение на чужди езици, започнаха да не посочват произхода на въпросните данни за обучение. Със закона компаниите също така ще трябва да покажат, че са работили за намаляване на правните рискове, преди да пуснат инструменти и модели, и да регистрират всички основополагащи модели в база данни, поддържана от Европейската комисия. 
САЩ изостават от ЕС по отношение на регулирането на ИИ. Миналия месец Белият дом заяви, че "разработва изпълнителна заповед" относно технологията и ще се стреми към "двустранно регулиране". Докато Белият дом активно търси съвети от експерти от индустрията, Сенатът е свикал едно изслушване и един "форум за AI" при закрити врата с лидери на големи технологични компании. Нито едно от двете събития не доведе до особени действия, въпреки че по време на форума Марк Зукърбърг беше конфронтиран с факта, че моделът Llama 2 на Meta дава подробно ръководство за приготвяне на антракс. Все пак американските законодатели твърдят, че са се ангажирали с някаква форма на регулиране на ИИ. 
Американското законодателство в областта на авторското право също може да се промени. През август Службата за авторско право заяви, че обмисля действия или федерални правила около генеративния изкуствен интелект поради "широко разпространения обществен дебат за това какво могат да означават тези системи за бъдещето на творческите индустрии". Службата откри период за публични коментари до началото на ноември и получи повече от 7500 становища. 
Междувременно Обединеното кралство иска да се превърне в "суперсила на изкуствения интелект", се казва в документ на Министерството на науката, иновациите и технологиите от март. Макар че правителственият орган е създал "регулаторен пясъчник за ИИ", Обединеното кралство няма намерение да въвежда непосредствено законодателство, което да го контролира. Вместо това тя възнамерява да оценява ИИ в хода на неговото развитие. 
"Ако бързаме да приемаме закони твърде рано, рискуваме да натоварим бизнеса с неоправдани тежести", заявява Мишел Донелан, държавен секретар по въпросите на науката, иновациите и технологиите. "С развитието на технологията може да се наложи и нашият регулаторен подход да се адаптира." 
В актуализиран проектозакон по-рано тази година Бразилия се стреми да възприеме подобен на ЕС подход, като категоризира инструментите и употребите на ИИ по "висок" или "прекомерен" риск и забрани тези, за които се установи, че попадат в последната категория. Предложеният закон беше описан от технологично-консултантската фирма Access Partnership като "силно фокусиран върху правата на човека", като същевременно очертава "режим на строга отговорност". Със законодателството Бразилия ще държи създателите на ЗИП отговорни за вредите, причинени от всяка система на ИИ, която се счита за високорискова. 
Въпреки това именно в Китай са приети някои от единствените нови разпоредби относно AI. Въпреки широкото използване в региона на технологии като лицево разпознаване за правителствено наблюдение, през последните две години Китай прие правила за алгоритмите за препоръчване - основен случай на използване на ИИ, а през следващата година - допълнителни правила за технологиите за "дълбок синтез", по-известни като deepfake. Сега органите се стремят да регулират генеративния ИИ. Едно от най-забележителните правила, предложени в проектозакона, ще изисква всеки LLM, както и неговите данни за обучение да бъдат "истински и точни". 
Това изискване може да е достатъчно, за да не се допусне почти изцяло генериращ изкуствен интелект на потребителско ниво в Китай. В доклад на непартийния мозъчен тръст Carnegie Endowment for International Peace относно китайските правила се казва, че това е "потенциално непреодолимо препятствие за чатботовете с изкуствен интелект". 

Снимки: Unsplash

Виж още: OpenAI обмисля да произвежда свои собствени чипове