Преди почти две години Asus анонсира новия ROG Strix XG43UQ: 43-инчов дисплей с 4К резолюция 140 Hz честота на опресняване и HDMI 2.1 връзка. На хартия параметрите изглеждаха като мечта за всеки геймър и сега най-сетне ще разберем дали си заслужава чакането.

Asus обяви, че мониторът ще бъде наличен през май и ще стане първият дисплей с HDMI 2.1, наличен за крайни потребители, изпреварвайки Gigabyte.

Защо обаче е целият шум?

Една от причините е възможността за поддръжка на до 10К резолюция при 120 Hz. Разбира се, 10К геймингът още е доста далече, но поддръжката на 4К HDR съдържание при 120 Hz определено е реално изкушение. Нещо повече, дисплеят на Asus поддържа пълния 4:4:4 цветови спектър, което означава, че няма нужда да се използва т.нар. Chroma Subsampling, който намалява качеството на изображението.

Новината е особено добра за конзолните геймъри, защото с HDMI 2.1 новите PS5 и Xbox Series X могат да осигурят 4К при 120 Hz в игрите, които го поддържат – нещо, което не е възможно със стандартните 2.0 портове.

Накрая, мониторът има уникална максимална яркост от 1000 нита и 1 милисекунда време за реакция.

След всичко това остава само цената; Asus още не я е обявил, но се очаква тя да бъде около 1800 долара, което не е никак евтино.  

Снимка: Asus

Виж още: Полша направи Minecraft сървър за учениците у дома

 

Тагове:
Още от Play