Решението на президента Тръмп да забрани на американските компании да имат бизнес отношения с приложението WeChat може да има негативни последици за продажбите на iPhone. Това твърди известният анализатор Минг-Чи Куо, според когото, ако WeChat бъде премахнато от всички версии на App Store, продажбите на iPhone може да паднат с до 30 процента.

Това е така, защото WeChat е изключително популярно приложение в Китай и отсъствието му от iOS значително ще навреди на интереса към телефоните на Apple. За милиони китайци WeChat е много повече от чат приложение. То предлага разплащания, социална мрежа, новини, онлайн пазаруване и др. Поради това на базата на многобройните си функции, които предлага, WeChat често е описвано като операционна система в операционната система.

При сегашния формат на решението на Тръмп всички бизнес транзакции между американски компании и WeChat ще бъдат спрени. Това означава, че Apple ще има срок от 45 дни да премахне приложението от всички регионални версии на App Store.

Ако заповедта бъде изменена така, че да изисква премахването на WeChat само от американския магазин, отражението ще бъде много по-скромно и в този случай Куо прогнозира от 3 до 6 процента спад в продажбите на iPhone.

Снимка: shutterstock

Виж още: Проблем с лещата на Phone 12 изненада неприятно Apple