Ако напоследък заспивате трудно, а сутрин не можете да отлепите клепачи, със сигурност търсите някакви варианти, за да промените ситуацията. Чашата мляко и броенето на овце не помагат, а в пандемична обстановка дори разходката преди сън може да ви струва сериозна глоба, ако живеете в държава, която е наложила вечерен час на населението си като мярка за справяне с опасния вирус. Ето как отричаният от мнозина екран остава една от единствена опция. Но как да попаднете на нещо успокояващо - ето няколко предложения за вас:

- Кулинарни предавания - да, водещите се вълнуват, пътешестват, изпадат в интересни ситуации, но всъщност няма никакво напрежение. Заобиколени от красиви гледки или кухни с великолепен дизайн и изрядна чистота, те просто се възхищават на храната. Всъщност първото ни предложение не е никак щадящо за диетата ви, защото най-вероятно ще направите няколко курса до хладилника за среднощни хапвания. Но пък ще заспите спокойни и доволни.

- Get Organized with The Home Edit (Netflix) - ако по някаква случайност сте чували за Мари Кондо - забравете, тя остана в миналото десетилетие. Най-обобщено, водещите обикалят домове на известни и не толкова известни хора и им подреждат вещите по цвят и височина. Представете си рафтове и шкафове, изпълнени със сортирани по цвят вещи. Ние малко се объркахме с толкова много “дъги” навсякъде. И не успя да ни въздейства. Но ако има обратен ефект при вас - безсънните нощи могат да приключат с един по-подреден дом.

Night on Earth (Netflix) - поредицата разкрива какво правят животните, докато ние спим в леглата си. Разказвач е Самира Уайлей, позната ни от Orange is the New Black. Успокояващо, красиво и вдъхновяващо. Почти колкото Sunrise Earth на Discovery Channel.

- The Mind, Explained (Netflix) - поредица, която обяснява ежедневни дейности от живота ни като например сънищата, паметта, спокойствието и др. Епизодите са ясно подредени, саундтракът не е изпълнен с напрежение, а на подходящи места могат да се поставят паузи с лекота - случайно ако задрямвате и искате да си догледате епизода по-късно.

- Babies (Netflix) - красиви, нежни, малки - как всъщност растат бебетата и кои са основните етапи, които ги превеждат по пътя им, преди да се превърнат във възрастни. Учените отдавна са открили, че големите очи, невероятните мигли и малките личица привличат и успокояват всички - именно това са принципите на изграждане на манга героите и съвременните Disney принцеси.

- A Child`s Garden of Poetry (HBO) - кратък филм, в който деца разказват за любимите си стихотворения. Повечето от стиховете са придружени с красиви анимации, но може би най-впечатляващ е фактът, че откъсите са прочетени от популярни холивудски актьори - Лиъм Нийсън, Кари Фишър, Джулиън Мур и др.

- Holy Tour (HBO) - всяка година група двойки възрастни хора се качват в каравана и потеглят, за да проследят велосипедната Обиколка на Франция. Всъщност и самите велообиколки навсякъде по света са достойно приспивателно.

- Banksy and the rise of outlaw art (HBO) - филм, посветен на Banksy и неговото изкуство. Определено попадате в един свят, който е станал по-красив благодарение на изкуството. 

- The Heart Dances - The Journey of the Piano: The Ballet (HBO) - през 2015 г. чешкият хореограф Иржи Бубеничек и неговият брат близнак и дизайнер Ото адаптират наградения филм „Пианото“ в пълнометражен балет. В този документален филм можете да разберете как протича подготовката на едно мащабно балетно представление. Успокояващата атмосфера определено е добра подготовка за пълноценен сън.

- We`re Here (HBO) - поредица, която проследява предизвикателствата пред няколко drag queens, които предават опита си на следващото поколение. Тематиката е доста популярна, особено след 12-те сезона на RuPaul's Drag Race.

Снимки: shutterstock

Виж още: PlayStation 5 – скорост, мощ и светло бъдеще (РЕВЮ) 

Тагове: