Армията на САЩ ще се охлажда с индивидуални климатични инсталации под бронежилетките си.

Леката система за контрол на средата (Light-Weights Environmental Control System или LWECS) е аналогична на тези в хладилниците и климатиците ни, но вместо въздух охлажда течност. След това я изпомпва в специална оребрена жилетка, където циркулира и се връща през входен клапан в системата. Центърът за военни проучвания, развитие и инженеринг в Нейтик, Масачузетс, е разработил устройството, което се захранва с малка батерия, също побираща се в бронираните костюми на пехотинците.

Общата дължина на тръбите в жилетката е 34 м, но охлаждащият механизъм е малък и мощен – с най-голяма дължина 9 см и мощност 120 вата е малко по-силен от стария ви хладилник "Мраз".

Военновъздушните сили вече разполагат с подобни, но настолни версии , при които оребрената дреха е свързана към бордови климатик. Използват се по време на мисии в горещи климати, но са неудобни – в хеликоптер е трудно да работиш, докато от теб стърчи маркуч.

Първия тест в симулирана обстановка показва обещаващи резултати – телесната температура и пулсът на войниците с LWECS са значително по-близо до нормата от тези на контролните субекти. Службите, за които е предназначена екипировката, са полевите медици и началник-екипажите на военновъздушните сили, на които най-често се налага да напускат хеликоптерите и извършват най-тежка работа – първите са ангажирани с товарене и разтоварване на екипировка, а вторите – с носене на носилки и комплекти за полеви интервенции.

Има доста прецеденти за военни технологии, преминали в цивилния сектор. Дали можем да очакваме индивидуални климатици на пазара? Ще се радваме да споделите мнението си в коментарите.