Нова „водна карта“ на Марс може да предложи актуални улики за миналото на планетата и потенциални места за кацане в бъдеще.

Изследователи от Европейската космическа агенция (ESA) прекараха десетилетие в разработването на картата от данни, събрани от два орбитални апарата на Марс. Те откриха стотици хиляди области, съдържащи водни минерални отлагания, които се създават чрез взаимодействия между скала и вода.

Тъй като минералите все още съдържат водни молекули, те биха могли да покажат места, където можем да извличаме вода за човешките бази на планетата. Тези разкрития могат също така да осигурят идеални места за изследване дали някога животът е възникнал на Марс.

Картата може да доведе до промяна на парадигмата в нашето разбиране за историята на Марс.

„Това проучване вече установи, че когато изучавате древните терени в детайли, всъщност е странно да не виждате тези минерали“, каза в изявление Джон Картър от Institut d’Astrophysique Spatiale в Париж.

Картата използва данни от два допълващи се инструмента: спектрометъра CRISM на Mars Reconnaissance Orbiter на NASA и инструмента OMEGA на космическия кораб Mars Express на ESA.

Изследователите комбинираха наборите от данни, за да установят местоположенията и количествата водни минерали. Сега те ще проучат данните за признаци, че водата е или глобално устойчива, или присъства само през кратки и интензивни периоди. Те също така ще търсят доказателства, че Марс някога е имал климат, който може да поддържа живот.

Екипът също така се надява да даде на планиращите мисията на Марс основни кандидати за места за кацане при бъдещ полет до планетата.

Снимка: European Space Agency (ESA)

Виж още: Ново проучване твърди, че Слънцето ще унищожи Меркурий, Венера и Земята