Лазерните оръжия са сред най-забавните научнофантастични футуристични елементи във видеоигрите. Винаги е страхотно да обикаляш из някоя игра само за да вземеш огромно лазерно оръдие като спартанския лазер от Halo, готово да се разправи с враговете. Няма нищо като мощен лъч светлина, който да унищожи напълно всичко, което се намира навред. 

Именно едно такова лазерно оръжие беше изпробвано наскоро от ВМС на САЩ. Оръжието на Layered Laser Defence (LLD), предназначено за унищожаване на ракетни цели, беше успешно тествано през февруари.

LLD може да използва своя лазер, за да заслепява, разсейва, деактивира или унищожава сензори или просто да изгаря цели, докато експлодират. Тестовете през февруари бяха проведени в изпитателното съоръжение за високоенергийни лазерни системи на армията на САЩ в ракетния полигон White Sands в Ню Мексико от Службата за военноморски изследвания. По време на тези тестове LLD в комплект с AI проследяване успя да свали квадрокоптери, превозни средства с фиксирано крило и дори успя да удари високоскоростни дронове.

Това е изцяло електрически лазер, който получава енергия от кораба, на който е инсталиран. Така че освен мощност той не изисква никакви боеприпаси или други пропеленти. Това го прави едно от първите лазерни оръжия, които са достатъчно ефективни за правилна употреба, и реален знак, че наистина навлизаме в интересно бъдеще.

„ВМС извършиха подобни тестове през 80-те години на миналия век, но с базирани на химикали лазерни технологии, които представляваха значителни логистични бариери за използване в оперативна среда. И в крайна сметка тези видове лазери не преминаха към флота или към друга среда“, казва д-р Франк Петеркин, мениджър на енергийното портфолио за научната и развойната дейност на ВМС.

Беше посочено също, че макар тестовете да вървят много добре за LLD, устройството все още не е предвидено за реална употреба.

Снимка: Microsoft

Виж още: Шокиращ резултат в експеримент може да стартира нова революция във физиката