Властите в щата Виктория, Австралия, обявиха въвеждането на наказателна такса специално за електрически коли. Това накара широка коалиция от компании, сред които Hyundai, VW, Uber, WWF и др. да разкритикуват предложението, обявявайки го за „най-лошата“ политика към е-колите в цял свят в реклама на цяла страница във водещ вестник в Мелбърн.

В момента властите в щата не събират такава такса за бензинови коли и не предлагат никакви инициативи за е-автомобили, с които да я балансират. Таксата ще бъде в размер на 2.5 цента на километър и ще се плаща всеки път, когато трябва да се поднови регистрацията на автомобила. Средната кола в Австралия изминава около 13 300 км на година, което означава, че средната такса ще бъде 333 долара, което е еквивалент на 255 щатски долара. За сравнение таксата за е-коли в САЩ е по-ниска, а отделно се предлагат отстъпки за използването на е-коли.

Във Виктория към момента има около 6000 регистрирани е-коли, което ще донесе 1-2 милиона долара в хазната за година. Според критиците на предложението Виктория ще бъде в уникалната позиция на единствената администрация в света, която налага такса на е-коли, без да я балансира с инициативи за тяхното закупуване. Те посочват, че общите щети от замърсяването на въздуха, природата и шума от колите в Австралия възлизат на 8.4 милиарда долара на година. Това е доста повече от очакваните 1-2 милиона долара от новата такса и в същото време наказва превозни средства, които не са виновни за тези разходи.

Снимка: Electrek

Виж още: Каква операционна система се използва в Космоса?