Бившият шампион във Формула 1 Дженсън Бътън се присъединява към електрическата надпревара в Extreme E. 41-годишният ветеран стартира собствен отбор с името JBXE и ще се състезава като един от двамата пилоти. По този начин Бътън се присъединява към други известни имена от автомобилния спорт, които също присъстват по един или друг начин там. 

Сегашният шампион във Формула 1 Люис Хамилтън и шампионът за 2016 г. Нико Розберг също имат свои отбори, макар че не карат за тях. Рали легендите Себастиан Льоб и Карлос Сайнц пък са зад волана съответно в Х44 и Acciona. Тук и са и шампионките от женските автомобилни надпревари Моли Тейлър и Лайа Сантс.

На практика Extreme E е офроуд версията на формула Е, като всички състезатели използват електрически джип на име Odyssey 21, за да се състезават през пустини, тропически гори и глетчери, засегнати от глобалните промени в климата. За разлика от традиционните автоспортове всяка кола има двама пилоти, които се сменят по време на надпреварата. Шампионатът трябва да стартира на 3 февруари в Саудитска Арабия и ще продължи в Сенегал, Гренландия и Бразилия, преди да завърши в Патагония през декември.  

Любопитно е, че екипите и състезателите ще пътуват по света с кораб, който е принадлежал на английските кралски пощи и е модифициран за по-малко вредни емисии. Разбира се, голяма част от този календар зависи от продължаващата пандемия.

Снимка: Extreme E

Виж още: Каква операционна система се използва в Космоса?

Тагове: