Белият дом публикува политически меморандум, с който нарежда на НАСА да създаде нов стандарт за времето, необходимо за достигане на Луната, до 2026 г. С координираното лунно време (LTC) ще се създаде официален стандарт за време, който ще помага за насочването на бъдещите лунни мисии. Това се случва в момент, когато се очертава космическа надпревара през XXI век между (поне) САЩ, Китай, Япония, Индия и Русия.

Меморандумът нарежда на НАСА да работи с министерствата на търговията, отбраната, държавата и транспорта, за да планира стратегия за въвеждане на LTC на практика до 31 декември 2026 г. Международното сътрудничество също ще играе роля, особено с държавите, подписали споразумението "Артемида". Създадено през 2020 г., то представлява набор от общи принципи между нарастващ списък от (понастоящем) 37 държави, които регулират принципите на изследване на Космоса и работата в него. Китай и Русия не са част от тази група.

"Тъй като НАСА, частните компании и космическите агенции по света стартират мисии до Луната, Марс и отвъд тях, е важно да установим стандарти за небесно време с оглед на безопасността и точността", пише в прессъобщение на Белия дом заместник-директорът по въпросите на националната сигурност Стив Уелби. "Последователното определяне на времето сред операторите в Космоса е от решаващо значение за успешните възможности за осведомяване за ситуацията в Космоса, навигацията и комуникациите, които са основополагащи за осигуряване на оперативна съвместимост в правителството на САЩ и с международните партньори."

Теориите на Айнщайн за относителността диктуват, че времето се променя в зависимост от скоростта и гравитацията. Като се има предвид по-слабата гравитация на Луната (и разликите в движението между нея и Земята), времето там се движи малко по-бързо. Така че земният часовник на лунната повърхност би спечелил средно 58.7 микросекунди за един земен ден. Тъй като САЩ и други държави планират мисии на Луната за изследвания, проучване и (евентуално) изграждане на бази за постоянно пребиваване, използването на единен стандарт ще им помогне да синхронизират технологиите и мисиите, изискващи точно време.

"Един и същ часовник, който имаме на Земята, ще се движи с различна скорост на Луната", казва пред Ройтерс Кевин Когинс, ръководител на космическите комуникации и навигация в НАСА. "Помислете за атомните часовници във Военноморската обсерватория на САЩ (във Вашингтон). Те са сърдечният ритъм на нацията и синхронизират всичко. Ще искате да имате сърдечен ритъм и на Луната."

Белият дом иска LTC да се координира с координираното универсално време (UTC) - стандарта, по който се измерват всички часови зони на Земята. В меморандума се казва, че новата часова зона ще позволи точна навигация и научни изследвания. Тя иска също така LTC да поддържа устойчивост, ако загуби връзка със Земята, като същевременно осигурява мащабируемост за космически среди "извън системата Земя-Луна".

Програмата "Артемида" на НАСА има за цел да изпрати мисии с екипаж на Луната за първи път след мисиите "Аполо" през 60-те и 70-те години на миналия век. През януари космическата агенция съобщи, че "Артемида 2", която ще лети около Луната с четирима души на борда, вече е планирана за изстрелване през септември 2025 г. Излитането на "Артемида 3", която планира да върне хора на повърхността на Луната, вече е насрочено за 2026 г.

Освен САЩ и Китай има за цел да изпрати астронавти на Луната преди 2030 г., тъй като двете най-значими световни суперсили се състезават в Космоса. Въпреки че никоя друга държава не е обявила мисии с екипаж до лунната повърхност, Индия (която миналата година постави модул и луноход на южния полюс на Луната), Русия (нейната мисия по същото време не премина толкова добре), Обединените арабски емирства, Япония, Южна Корея и частни компании демонстрираха лунни амбиции през последните години.

Освен че ще даде възможност за по-нататъшни научни изследвания, създаване на технологии и добив на ресурси, Луната може да послужи като важна спирка по пътя към Марс. Тя би могла да тества технологии и да осигурява гориво и доставки за евентуални човешки мисии до Червената планета.

Снимка: Unsplash

Виж още: Създадоха синтетични организми, които могат да се възпроизвеждат