Нека бъде ясно: съвременната наука е направила много невероятни неща за човешкото здраве. Живеем много по-дълго, отколкото преди и качеството на живот остава много по-добро за много по-дълго, отколкото във всеки друг момент в историята.

Но има много богати хора, които не просто искат да живеят по-дълго. Те искат да живеят вечно и използват дълбоките си джобове, за да се опитат да го осъществят. Всъщност сайтът Wired току-що обяви, че изследванията срещу стареенето през 2023 г. могат да „стартират най-голямата революция в медицината след откриването на антибиотиците“.

Може ли целият този ентусиазъм да се провали? Разбира се, и вероятно ще стане. Но също така е възможно стремежът към безсмъртие да отбележи нова мрачна повратна точка в историята на парите.

Това не е само защото може да означава, че човечеството просто ще трябва да търпи блясъка на голата глава на безсмъртния Джеф Безос за вечността, но защото такава технология може да означава, че хора като Безос, чиито пари се равняват на много власт, ще бъдат в състояние да продължи да натрупва това богатство и власт завинаги.

„Да предположим например, че имаме един вид ваксина срещу пандемията на възрастта“, казва Кристофър Варехам, биоетик от университета в Утрехт, който изучава етиката на стареенето, пред The ​​Financial Times. „Това потенциално ще изостри всички видове съществуващи неравенства, които имаме. Колкото по-дълго сте наоколо, толкова повече се увеличава богатството ви и колкото по-богат сте, толкова повече политическо влияние имате.“

Това е най-малкото смразяваща костите хипотеза. Времето, разбира се, е основната причина, поради която всичко наистина се променя, включително политиката. Старите лидери и системи от вярвания умират, раждат се нови граждани със свежи идеи; в дистопичната постулация на Варехам диктатори и автократи, както и техните донори непрекъснато ще се стичат към все още митичния технологичен фонтан на младостта.

Като се има предвид, че нито богатството, нито властта, политическа или друга, са исторически нещо, което хората са твърде запалени да споделят, не е съвсем странно да се предположи, че вече богатите създатели на такова чудотворно лекарство или устройство могат да положат сериозни усилия за пазене. На този фон трябва да изтъкнем, че милиардерът, основател на SpaceX и кандидат-колонизатор на Марс Илон Мъск е силно против технологията за безсмъртие на основание, че лидерите определено трябва да умрат в даден момент.

Като се има предвид това, някои учени в областта на биоетиката се борят с тези проблеми поне по принцип. Мехмуд Хан например, главен изпълнителен директор на организацията с нестопанска цел Hevolution Foundation, казва пред FT, че неговата организация финансира само продукти, които могат да бъдат „демократизирани“.

„Ако това ще бъде лечение на стойност милион долара за шепа хора“, изтъква той пред изданието, „не представлява интерес“.

На друго място финансираната от Безос Altos Labs, основана с намерението да материализира „програмиране за клетъчно подмладяване“, за да спре болестите и нараняванията, казва, че се е ангажирала да помага на възможно най-много хора.

Но разбира се, тъй като никоя от тези организации все още не е разбила кода на безсмъртието или дори осигурила добавянето на двадесет години към човешкия живот, това са само обещания. Всеки пробив обаче би бил финансов джакпот сам по себе си и навсякъде, когато са включени толкова много пари - и отново, толкова много власт, - обещанията лесно се нарушават.

Снимка: Unsplash

Виж още: В Китай роботи вече произвеждат клонирани прасета и животът няма смисъл