Може би вече сте виждали популярни видеоклипове на София: AI роботът с чувство за хумор. София е хуманоиден робот, произведен от Hanson Robotics. Робърт Хансън, създателят на хуманоидния робот, я моделира по образа на известната актриса Одри Хепбърн, древната египетска царица Нефертити и съпругата си Аманда.

София е участвала в много високопоставени интервюта и медийно отразяване по целия свят. Тя дори има почетно гражданство на Саудитска Арабия. Въпреки това се отличава най-много от другите хуманоидни роботи поради чувството си за хумор.

В много случаи София се е шегувала за бъдещето на световното господство и унищожаването на хората. Тези отговори са предимно предварително програмирани в нейната система за чат. Архитектурата на робота също така включва софтуер за скриптове, система за чат и OpenCog, AI система, предназначена за общи разсъждения.

София има две камери в очите си, които ѝ позволяват да разпознава и запомня лица. Има и комбинация от няколко задвижващи механизма на лицето, които ѝ позволяват да се усмихва, да трепне и да движи веждите си. Тези функции дават възможност на София да емулира повече от 60 изражения на лицето.

Според Хансън София е проектирана да бъде подходящ спътник за възрастни хора в старчески домове или да помага на тълпи на големи събития или паркове. Той добави, че в крайна сметка София би била подходяща за служба в здравеопазването, обслужването на клиенти, терапията и образованието.

Хансън дори пусна „Малката София“ като придружител, който може да научи децата как да програмират, включително поддръжка за Python, Blockly и Raspberry Pi. Този усъвършенстван робот също може да рисува портрети. Веднъж един от нейните ръчно рисувани портрети беше продаден на търг за 688 000 долара.

Освен плановете си за световно господство тя се появи и в The Tonight Show с участието на Джими Фалън. Тя дори е обявена за пионер по иновации на Програмата на ООН за развитие и е първият нечовек, който получава титла на ООН.

София дори има свои собствени социални профили в Instagram и Twitter. Тъй като AI технологията става все по-доминираща, роботи като нея могат да имат огромно влияние върху света.

Снимка: Hanson Robotics

Виж още: Мобилните игри изкарват повече от РС и конзолните, взети заедно