Съоснователят на Microsoft Бил Гейтс е много агресивно настроен по отношение на AI, като казва, че вярва, че „най-важните иновации, които се случват в момента, са всичко това, което се случва с AI“. В интервю тази седмица за базирания в Германия Handelsblatt Disrupt подкаст, Гейтс казва, че AI има потенциала да автоматизира задачи в области като образование и здравеопазване.

Гейтс припомня, че доскоро AI системите „не можеха да четат“, добавяйки: „Ако им подадете учебник, например биология, и кажете: „Ето тест; наистина ли разбрахте какво има в тази книга?“, те не биха могли да се справят“. Нови системи като ChatGPT обаче се учат как да четат и пишат. Въпреки че Гейтс признава, че в момента са склонни към грешки и дори не знаят дали правят грешки, подобренията, които ще бъдат направени в чатботовете през следващите няколко години, „ще бъдат дълбоки“.

Гейтс също споменава анонсите на новия чатбот Bing от Microsoft, към който той призна, че има пристрастия, заедно с конкурента от Google, наречен Bard. Той вижда AI да бъде интегриран в Microsoft Office и дори в Microsoft Teams. Милиардерът дори предложи пример за чат в Teams за обсъждане на продажбите на компания, в който човек може да помоли AI чатбот да покаже историята на продажбите за конкретна държава.

По отношение на човешките работни места, които могат да бъдат засегнати от тази нова технология, Гейтс смята, че в бъдеще няма да има толкова много работни места за обработка на документи, като казва, че това е подобно на намаляването на работните места на машинописки днес. Въпреки че изкуственият интелект може да има по-голямо въздействие върху пазара на труда в бъдеще, Гейтс вярва, че през следващите няколко години той ще се използва най-вече за да направи висококвалифицираните служители по-ефективни.

Снимка: Unsplash

Виж още: Nintendo DS е конзолата, която геймърите най-много искат да видят в модерен вариант

 

Тагове: