Един от най-богатите мъже на света, Бил Гейтс, е на път да реализира своя на пръв поглед ексцентрична прищявка, която обаче е с мисъл за околната среда. Богаташът си е поръчал първата в света супермодерна футуристична яхта, която се движи с течен водород, което означава, че не отделя никакви вредни емисии, а само вода.

Собственикът на Microsoft е известен с това, че обича да прекарва ваканциите си на ултрамодерни плавателни съдове, но досега никога не е имал желание да притежава собствена яхта. Моделът Aqua, който милиардерът си е поръчал, е все още само идея - компютърно изображение беше представено за пръв път миналата година по време на изложението в Монако. За да притежава яхтата, Гейтс се е разделили със солидната сума от 645 милиона долара.

Aqua е дълга малко над 112 метра, разполага с пет палуби, фитнес, йога студио, салон за красота и масажи и басейн с малък водопад. Но още по-впечатляващо от това са двата 28-тонни резервоара за течен водород, охладени до -253 градуса по целзий, който се изпомпва през горивни клетки с мембрана за обмен на протони, където се превръща в електричество.

Разработването на Aqua е в резултат на петмесечно партньорство с британската компания Lateral Naval Architects, които предоставят пълна инженерингова експертиза в създаването на мегаяхтата, която има капацитет от 14 пасажери и екипаж от 32 души.

Поръчката на мегаяхтата не е първото залитане на Гейтс към сектора на възобновяемите горива. Той вече е инвеститор в калифорнийския стартъп Heliogen, който използва умен софтуер, за да управлява система от огледала, съсредоточаващи слънчеви лъчи. Идеята е чрез изключително висока температура да се създава водород чрез разбиване на водните молекули.

Виж още: Летящо такси с хора полита без пилот над Нова Зеландия

Тагове: