Жителите на мъничкото френско градче Турувр в Нормандия вече няма да се тревожат за това, кой ще захранва уличното осветление. Слънцето ще има тази задача.

Там бе открита отсечка от първата в света магистрала, чието покритие е направено от специални панели със слънчеви батерии. На церемонията присъства министърът на екологията, устойчивото развитие и енергетиката Сеголен Роаял, която изрази надежда, че „тази технология ще предизвика интереса и на други държави”.

Става въпрос за тестови участък от едно платно с дължина 1 км, който е покрит с 2800 кв.м соларни плочки и в следващите две години ще се провери издръжливостта и ефективността им. Статистиката показва, че по този път всеки ден минават около 2000 автомобила. Проектът струва 5 милиона евро, отпуснати от държавата, и ако всичко върви по план, от този участък би трябвало да може да се захранва уличното осветление на селище с около 5000 жители.

Слънчеви батерии, използвани като пътно покритие, за пръв път се появиха преди две години в Холандия, където откриха велоалея, използвана всеки ден от около 2000 души, припомня Engadget.

Виж още: BlackBerry създава изследователски център за самостоятелно шофиращи коли