Годината е 2014, а науката и технологиите се развиват със сериозно темпо. Колкото повече постига науката, толкова по-сериозно става отдръпването от религията... или не? Според последно проучване на Gallup в САЩ четирима от 10 смятат, че Господ е създал Земята и хората преди по-малко от 10 000 години. Информацията се появи в LiveScience.

 

Почти половината американци вярват, че човекът е еволюирал през последните милиони години, а голяма част от запитаните споделят, че Господ е направлявал този процес. Религиозните, по-слабо образованите и възрастните хора от запитаните подкрепят идеята, че Земята е много по-млада, а животът се е зародил преди 6000 – 10 000 години. Въпреки че процентът привърженици на креационизмът не отбелязва сериозна промяна за последните 10 години, хората, които вярват, че човечеството се е развило без помощта на Бог, са се удвоили. Поради тази причина и процентът на анкетираните, които вярват, че Бог направлява еволюцията, отбелязва спад.

 

В САЩ голям процент от хората са убедени в съществуването на свръхестественото. Около 80% от американците вярват в чудеса, а 3/4 – в непорочното зачатие на Исус, според данните на Pew, 2013 г. Друг интересен резултат е, че някои американци със сигурност имат нужда да опреснят знанията си. Неотдавна беше проведено проучване, според което трима от 4 жители на САЩ знаят, че Земята се върти около Слънцето. Доста по-сериозен е процентът (с негативен знак) при хората, които не знаят, че ядрото на нашата планета е горещо.

 

Нека се върнем на въпроса за развитието на човека. От Gallup са провели анкета, в която са включили над 1000 участници. Те трябвало да изберат отговора, който се доближавал най-много до разбиранията им: развитието на човечеството е продължило милиони години от по-нисши форми, но това е процес, направляван от Господ; процес, продължил милиони години, но без намесата на Бог или Бог е създал човечеството и Земята преди по-малко от 10 000 години. Gallup използва този въпрос още от 1982 г. Около 42% са привърженици на креационизма, 31% смятат, че Бог е направлявал развитието на човечеството, а 19% са привърженици на чистата еволюция, в която мистичната фигура няма роля. Какви смятате, че биха били резултатите в България?