Nanoracks, Voyager Space и Lockheed Martin обявиха, че планират да пуснат в експлоатация свободно летяща частна космическа станция в ниска околоземна орбита до 2027 г. Базата, наречена Starlab, се предвижда да бъде туристическа дестинация, както и изследователски и производствен център, който помага за насърчаване на растежа на извънземна икономика.

„За да отговорят на американското правителство, международната космическа агенция и търговските нужди в Космоса, тези лидери в индустрията ще разработят Starlab специално, за да осигурят нарастващата космическа икономика и да посрещнат натрупаното търсене на клиенти за космически услуги, като изследване на материали, растеж на растения и дейност на астронавтите“, казват трите компании в прессъобщение.

Станцията Starlab за четири човека ще бъде изведена с едно изстрелване, което се очаква да се проведе през 2027 г. Предният пост ще включва модул за местообитание с 340 кубически метра вътрешен обем, захранващ и задвижващ елемент, лабораторна настройка и голяма външна роботизирана ръка за обслужване на полезни товари.

За сравнение Международната космическа станция (МКС) има 16 кубически метра вътрешен обем, което е еквивалентно на този на самолет Boeing 747.

Starlab ще има известна конкуренция за клиенти, ако всичко върви по план. Например Axiom Space възнамерява да пусне един частен модул към МКС през 2024 г. и още три до края на 2027 г., съобщиха представители на базираната в Хюстън компания. Този модул ще може да се отдели от по-големия кораб майка и да работи като свободно летяща търговска космическа станция.

Базираната в Колорадо Sierra Space също разработва планове за частен орбитален ост, а Blue Origin на Джеф Безос също проявява интерес към това.

НАСА иска такива комерсиални станции да вземат инициативата от МКС, която вероятно ще бъде оттеглена в периода 2028-2030 г. Базата, която е домакин на ротационни екипажи на астронавти непрекъснато от ноември 2000 г., в момента е одобрена да работи до края на 2024 г., но се очаква удължаване на срока.

Снимка: Nanoracks/Lockheed Martin/Voyager Space

Виж още: Няколко мрачни аспекта на изкуствения интелект, които вещаят опасности за човечеството