Базираната в Тексас космическа компания Celestis от много години изстрелва кремирани останки в орбита.

По време на първия си полет през 1997 г. компанията изстрелва в околоземна орбита тленните останки на създателя на "Стар Трек" Джийн Родънбъри и на научния визионер Джерард О'Нийл, физикът, който стои зад дизайна на космическия хабитат, известен като цилиндъра на О'Нийл.

Клиентите на Celestis могат да имат най-различни мотиви за взривяването на останките им в Космоса. Ню Йорк Таймс наскоро представи седем души, които са сключили договор със Celestis за своите космически паметници.

Един особено свободолюбив професор по физика, 86-годишният Кенет Ом, имал необичайна причина да достави своето ДНК, а не само кремирания си прах, на южния полюс на Луната по време на предстояща мисия на Celestis.

Ом се надява, че бъдещите цивилизации евентуално ще могат да отворят "междугалактическа зоологическа градина с Кенет Ом в клетка", според доклада, или дори "рояк от хиляди възстановени Кенет Ом, които се разпространяват из Вселената".

Разбира се, трябва да приемем предложенията на Ом, които звучат като вдъхновени от епизод на "Рик и Морти", с голяма доза съмнение.

На определено ниво обаче идеята за съхраняване на ДНК проби за разглеждане от бъдещи цивилизации, независимо дали земни или извънземни, не е толкова налудничава, колкото звучи.

Вече сме открили начини да клонираме животни, използвайки тяхната ДНК. Разбира се, не става дума за точни копия на наскоро починал домашен любимец - или на професор по физика, - но идеята за клониране на хора, независимо от етичните и моралните последици, не е далечна научна фантастика.

Други хора, описани в статията, имат по-романтични цели, като изпращат праха си в Космоса, като например пожарникарят от Ню Йорк Даниел Конлиск, който казва пред вестника, че иска останките му да бъдат изпратени в Космоса заедно със съпругата му, която вече е преживяла години на постепенно влошаващ се рак, или аерокосмическият инженер Джефри Войтач, който е израснал, гледайки мисиите "Аполо" по телевизията, и иска част от праха му да стигне до лунната повърхност.

Но кога Celestis ще се върне там, предстои да разберем. Първата "лунна панахида" на компанията, мисията Lunar Prospector, стартира през януари 1998 г., като приблизително година и половина по-късно се удари в лунната повърхност във вътрешността на трайно засенчен кратер. Капсулата носеше на борда си части от останките на известния планетарен геолог Юджийн Шумейкър.

Следващият лунен полет на компанията за космически погребения - Tranquility - вече е затворен за резервации, но все още няма официална дата за изстрелване.

Капсулата, която е в партньорство с Astrobotic, разработчик на лунния спускаем апарат Peregrine, трябва да се приземи в североизточната част на Луната, след като бъде изстреляна от ракетата Vulcan Centaur на United Launch Alliance, чийто първи изпитателен полет е планиран за тазгодишната Бъдни вечер.

Снимка: Unsplash

Виж още: Идва нова ера с Galaxy AI – надникваме зад завесата