Записът започва със звук, наподобяващ летен бриз. Малко след това се чува леко пращене, като когато слушате радио, което не е съвсем на станция. Звукът е странен, пленяващ, чужд.

Това е звукът на Космоса.

Записът е от космическия апарат "Касини" (Cassini) на NASA и е направен на 26 април, когато тя прелетя между пръстените на Сатурн и самата планета, припомня NY Times. Това бе първото от общо 22 такива прелитания, след което "Касини" ще се гмурне в атмосферата на Сатурн през септември.

Ако се напрегнете, може да чуете дори съскането от ударите на парчетата твърд космически прах, които удрят машината. Сравнението е като с пукането на някоя музикална плоча, покрита с прах. При тези сблъсъци, прахът се изпарява в малки облаци от свръхнагорещен газ.

Този звук обаче липсва, когато "Касини" се намира между планетата и пръстените й. "Можете да чуете няколко припуквания", обяснява д-р Уилям Курт, учен от Университета на Айова, анализираш радио сигналите от апарата. И това е странно, тъй като според д-р Курт, би трябвало да се чува шум сякаш "карате по време на градушка в Айова". 

Тъй като досега космическият апарат не е минавала през този район, учените не знаеха какво точно ще срещне той. Опасността от директен сблъсък е малка, но при скорост от над 100 000 км/ч всичко е възможно. Но никой не очаква подобна тишина. Няколкото припуквания са резултат от прашинки с размера на частиците в цигарения дим, или около микрометър.

Трябва да уточним, че всъщност "Касини" не чува нищо в Космоса - все пак прелита през място, в което няма въздух и няма какво да "носи" звуковите вълни. Все пак пространството е пълно с радиовълни, които уредът на д-р Курт улавя, а след това биват конвертирани в звука, който чуваме. Д-р Курт добавя, че звуковият фон най-вероятно са трептенията на заредените частици в горния слой на йоносферата на Сатурн, където атомите се разбиват от слънчевата и космическа радиация. Частиците прах имат свои собствени звуци. Когато те се ударят в "Касини", те, а и част от апарата се изпаряват в малки облачета от свръхгорещ газ. Електроните са откъснати от атомите и това генерира радиовълни. 

Това ново откритие означава, че "Касини" се намира в безопасност и няма нужда да използва антената си като щит, каквото беше решението на NASA. Така тя ще може да бъде използвана за допълнителни проучвания - каквато всъщност е й ролята й. Във вторник "Касини" е направил и още няколко замервания, когато трябва да е извършил втория си полет през пространството между пръстените и планетата. В него той е използвал друг инструмент, който може да засече и частици, по-малки от тези, които могат да се уловят чрез радиовълни. Освен това той е извършил и магнитни замервания, които ще помогнат да се определи дължината на деня на Сатурн, тъй като облаците на планетата затрудняват това. Ако всичко е минало по план, информацията би трябвало да е предадена вчера, а ние ще следим с интерес резултатите от нея. Изцяло празно ли е пространството между Сатурн и пръстените му?

Тагове: