NASA обяви, че учените на борда на Международната космическа станция са достигнали крайъгълен камък в използването на своята Лаборатория за студени атоми или Cold Atom Laboratory (CAL). Тя бе инсталирана на станцията през май и се използва за създаването на облаци от свръхстудени атоми, известни като кондензати Бозе - Айнщайн. Те достигат температура точно над абсолютната нула, или температурата, когато атомите спират изцяло да се движат.

Това отбелязва първия път, когато такива кондензати са били създадени в орбита, както и първия път, когато там е изградена подобна лаборатория. NASA отбелязва, че студените атоми са прецизно контролирани квантови частици с дълъг живот, които осигуряват платформа за бъдещи изследвания на квантовите феномени. Тези изследвания имат и потенциал за изследване на възможни приложения на квантовата наука в по-широки области.

Абсолютната нула е минус 273 градуса по Целзий (459 градуса по Фаренхайт) и въпреки невероятно студената температура учените искат да постигнат дори още по-ниски стойности. Екипът очаква да слезе под всяка една температура, достигана до момента при подобни експерименти на Земята.