Космическият кораб Crew Dragon на SpaceX кацна безопасно в Мексиканския залив в неделя, отбелязвайки успешното приключване както на първото пътуване на астронавти до орбита от частна компания, така и на първото водно кацане на NASA от 45 години насам.

Приводняване на космически апарати Съединените щати не са прилагали повече от 40 години, защото досега агенцията ползваше совалки, които кацаха в космическия център "Кенеди".

Астронавтите прекараха 63 дни в орбита на борда на MКС след успешното изстрелване на ракета Falcon 9 от космическия център "Кенеди" на NASA във Флорида в края на май - първото такова на американска земя от близо десетилетие, откакто агенцията затвори програмата си за полети със совалки през 2011 г. Успехът на тази мисия - която технически се счита за тестов полет - проправя пътя на NASA официално да сертифицира Crew Dragon като космически кораб с рейтинг за превоз на жив екипаж.

Минавайки през атмосферата, топлинният щит на космическия кораб срещна температури до 1900 градуса по Целзий. Парашутите се отвориха, когато Dragon Endeavor се спусна на около 5500 метра височина, когато капсулата се движеше с приблизително 550 км/ч.

При кацането бяха взети предвид параметри като височина на вълната, сила на вятъра, отсъствие на валежи или фронт, видимост и възможности за полети на хеликоптер със спасителен екип.

Преди частният космически кораб Crew Dragon да се разкачи от Международната космическа станция, астронавтите Дъглас Хърли и Робърт Бенкен имаха необичайно събуждане с обаждането на синовете им, които им казаха, че ги очакват с нетърпение на Земята.

Снимка: NASA

Вижте още: Как COVID-19 повлия на една българска фирма