Въпреки че качествените филми не липсват, по кината често можем да срещнем продукции със спорни качества. Джордж Лукас, създател на сагата „Междузвездни войни“, има идея за причината. Според него проблемът се крие в корпоративните стратегии, които изстискват живота от продукциите.

Лукас сподели това свое виждане в интервю за CBS News и добави, че ръководителите на големите корпорации поемат творческия контрол, а не знаят нищо за начина, по който това трябва да се направи. Друг проблем е, че много от големите филмови студиа се страхуват да предприемат рискови действия, което води и до по-малко качествени продукции.

„Продаваш творчество. Необработено творчество от талантливи хора. Проблемът винаги сe е криел в студиата. [...] Предполага се, че знаят как се прави филм, а ние получавахме работа, което е страхотно. Но нещата се промениха и компаниите започнаха да твърдят, че не ни вярват и че те могат сами да правят филми. Те постоянно правят промени. За съжаление не разполагат с въображение, а им липсва и талант.

Интересно е да чуем подобни думи от едно от най-големите имена в киноиндустрията, но Лукас е прав. Той направи своя пробив в много по-различна епоха и е свидетел на всички промени. Надяваме се, че тези думи няма да важат за продълженията на „Междузвездни войни“, тъй като от Disney се спряха на интересни режисьори. Обнадеждени сме, но само крайният продукт ще докажe дали e имало защо.

Кино срещу сериали: има ли смисъл този спор?