Да, киното е развлекателно изкуство, а в последните години – най-вече пир за сетивата. Въпреки че често повдигаме съмнително вежда, докато гледаме някои по-шантави продукции, вече приемаме странните ситуации и каскади като нещо стандартно и... напълно възможно. Просто сме ги виждали толкова често, че стават част от реалността. Астероиден пръстен? Да, това е нещо като опасен път, но в космоса. Как се отваря врата? Просто стреляш в ключалката, а дори ако пистолетът е със заглушител, никой няма да го чуе. Е, истината не е точно такава. Именно за това много от тези ситуации могат да се определят като „митове“.

От AllTime10s са изготвили класация, която ни разкрива 10 от най-разпространени мита в киното, които започваме да приемаме като истина, въпреки че тайно знаем, че... това няма как да стане. А кои са невъзможните сцени, които вие не харесвате в киното?

 

• Ако героят пада от огромна височина, всичко ще е наред, стига да оцели река, море или някой басейн. Разбира се, не трябва да опитвате, тъй като падане със скорост от над 35 m/s е смъртоносно – човек пада със скорост около 54 м/с, ако е скочил от 60-метрова височина.

 

 

• Ако ракета избухне в космоса, ще последва огромна и много шумна експлозия. Тъй като в космоса няма въздух, който да поддържа огъня, единственото, което ще последва, е моментен изблик на светлина. Звук също ще отсъства, тъй като не може да се придвижи във вакума.

• Пътуването с космически кораб през астероиден колан е изключително опасно, тъй като астероидите са сгъстени и е почти невъзможно да бъдат избегнати. Всъщност не трябва да се притеснявате, ако ви се наложи да преминавате през подобно препятствие – астероидите са разположени на километри един от друг. Шансът да се сблъскате с някои е минимален – около едно на милиард.

• Достатъчно е да хвърлите запалена цигара в разсипано гориво, за да го възпламените. Проблемът е, че цигарата не излъчва достатъчно топлина, когато не се пуши от нея.

• Героят безпроблемно отваря заключена врата чрез един точен изстрел. Дори от най-близко разстояние куршумът няма да може да се справи с тази задача. Това е възможно, ако се използва по-сериозна пушка, но летящите парчета могат да се окажат фатални за стрелеца.

• Човек без екипировка ще експлодира в отрития космос. Кожата ни ще ни предпази от това, но, разбира се, няма да ни предпази от задушаването.

• Ако липсва пулс и сърдечната линия е равна, дефибрилаторът може да спаси пациента. Въпреки че изглежда драматично, машината не работи по тази начин. Всъщност тя се използва в моментите, когато сърцето започне да се свива твърде бързо и загуби ритъм.

• Ако на пистолет е поставен заглушител, изстрелът е почти безшумен – като лека въздишка. Дори с поставен заглушител, който намалява силата на излизащите газове, изстрелът достига нива на шума от 100 db.

• Един изстрел в резервоара на автомобил е достатъчен, за да предизвика експлозия. Да, но само ако куршумът идва от толкова далечно разстояние, че триенето с въздуха го е нагорещило до много високи нива.

 

 

• Когато говорите с престъпника по телефона, трябва да го задържите максимално, за да бъде оставено неговото местонахождение. Ако това се случи в САЩ, системите на 911 могат да засекат разговора за няколко секунди.

Вижте и 10 от най-глупавите технологични митове.

Тагове: