Има ли чудовище от Лох Нес? Мнозина казват "не", но легендарното създание е грабвало въображението на обществеността от десетилетия. Сега група учени искат да го разберат веднъж завинаги.

От векове хора, посетили езерото Лох Нес в Шотландия, уверяват, че са забелязали чудовище, за което някои смятат, че живее в дълбините му. Скоро обаче загадката, свързана с Неси, вероятно ще бъде разкрита.

Първото споменаване на Неси е през 565 г., от монах, който твърди, че е нападнат от него. Съвременният интерес към чудовището датира от 1933 г., когато няколко души уверяват, че са го виждали. Засега няма сигурни данни, относно това съществува ли реално това животно или не и за неговите класификация и вид, ако има такова. Според една от версиите Неси е воден динозавър, например плезиозавър. Други предположения са, че Неси е гигантска змиорка или есетра, както и че може да е примитивно китообразно с дълга шия или огромен тюлен; според други то не е отделно животно, а плътен пасаж риби, който изглежда и се движи, като грамаден звяр.

Следващия месец екип учени от университета на Отаго, Нова Зеландия, ще вземе проби от мътните води на езерото, за да извърши ДНК изследвания и да установи представител на какъв вид живее там. Когато създания се движат във вода, оставят след себе си фрагменти ДНК от кожата, перата, люспите и урината си. Екипът ще вземе 300 проби вода от различни точки и на различна дълбочина в езерото. Учените ще филтрират органичния материал и ще извлекат ДНК, която ще бъде дешифрирана с помощта на оригинална технология. След това получените резултати ще бъдат сравнени с база данни за известни на учените видове. Екипът очаква да получи търсените отговори до края на годината.

Съмнения относно възможността Неси да съществува са изказвани главно предвид условията на живот в езерото, за които се предполага, че може да се окажат пагубни за едно голямо животно, а особено - за влечуго.