Мистерията около скелета Аtacama или Аta (кръстен на местността в чилийската пустиня, където е открит) продължава десетилетия, но дойде времето да сложим нейния край. Миниатюрната 15-сантиметрова мумия има не 12 двойки ребра – както стандартният човек, – а 10 двойки и череп със странна форма. Тези подробности карат любителите на мистерии за извънземни да спекулират, че откритото тяло не е от нашата планета. Оказва се обаче, че Ata не е извънземно – тя е човек, а екип от учени oт Станфорд вече знаят генетичните ѝ тайни.

Скелетът има костната композиция на 6-годишно дете, но е изключително малък и най-вероятно е преждевременно роден ембрион. Геномът е с произход от Чили, вероятно от индианците чилоте преди няколко столетия. Останките са подложени на ДНК анализ и е установено, че геномът на Ata показва, че странният ѝ вид е обвързан с конкретна генетична мутация на костното развитие - вид дисплазия. Атул Бут, професор по педиатрия в университета в Сан Франциско, който е и съавтор на изследването, казва, че анализът на Ata ще помогне на съвременните учени и лекари да разберат повече за типовете генетични костни мутации в човешкото тяло и че при формирането на това древно дете в утробата „са се объркали множество неща“, които са довели до бързия растеж на кости. 

Със сигурност този отговор не е толкова интересен, колкото посетители от друга планета, но дава завършек на дълго обсъждана мистерия.

Оцени:
Рейтинг: 5
Най-четени
Всички

iPhone 11 с „невидим“ ъпгрейд на камерата

88 | 22.04.2019
Още от HiEnd

Изтекоха пълните характеристики на Lenovo Z6 Pro

63 | 22.04.2019