Магнитното поле на Земята може да не се насочи скоро към драматичнo преобръщане според учени, анализирали аномалии в невидимия щит на планетата срещу слънчевия вятър и друга радиация.

Северният и южният магнитен полюс на Земята се сменят на неравномерни интервали средно на всеки 200 000 години и това може да има драстичен ефект върху околната среда и технологиите. Имаше спекулации, че следващото обръщане е близко заради Южноатлантическата аномалия: мистериозна област, в която магнитното поле е необичайно слабо. Въпреки това тази аномалия може да не показва, че отслабването и превключването на магнитното поле са неизбежни, според ново проучване.

Северният магнитен полюс е скитаща точка върху повърхността на северното полукълбо на Земята, при която земното магнитно поле сочи вертикално надолу. Той е единственото място, където това се случва, и служи за ориентация към географския Северен полюс. В южното полукълбо се намира Южният магнитен полюс. Тъй като земното магнитно поле не е точно симетрично, Северният и Южният магнитни полюси не са антиподи, което означава, че права линия от единия към другия не преминава през геометричния център на Земята.

„Картографирали сме промените в магнитното поле на Земята през последните 9000 години и аномалии като тази в Южния Атлантик вероятно са повтарящи се явления, свързани със съответните вариации в силата на магнитното поле на Земята“, казва в изявление Андреас Нилсон, геолог от университета в Лунд и съавтор на изследването.

Резултатите се основават на анализи на изгорени археологически артефакти, вулканични проби и седиментни сондажни ядра, които съдържат информация за историята на магнитното поле на Земята.

Екипът от университета в Лунд използва тези данни, за да разработи модел, който пресъздава посоката и силата на магнитното поле на определени места и времена.

„Въз основа на приликите с пресъздадените аномалии, прогнозираме, че Южноатлантическата аномалия вероятно ще изчезне през следващите 300 години и че Земята не се насочва към обръщане на полярността“, завършва оптимистично Нилсън.

Снимка: Unsplash

Виж още: Вентилаторът на PS5 ще работи различно според нуждите на всяка игра