Островните държави и онези, които нямат надеждна транспортна инфраструктура, могат да използват дронове за нещо повече от панорамни снимки. Тихоокеанската островна държава Вануату например ще работи съвместно с УНИЦЕФ и два производителя на дронове за доставката на ваксини до отдалечени райони. Вануату се състои от 83 острова, разпръснати на площ над 1600 км. За да доставят ваксините до много точки, здравните работници често трябва да пътуват с часове, дори дни по суша и вода. Така дроновете могат да осигурят бърз достъп до жизненоважни лекарства и продукти, когато са необходими.

Вануату е избрала австралийската Swoop Aero и немската Wingcopter за 3-месечен пробен период, който започва през декември. Целта на властите е да увеличат покритието на ваксините от 74 на 95 процента.  

Пред проекта има доста неизвестни, включително дали дроновете ще летят надеждно и ще кацнат там, където трябва. Не на последно място под въпрос остава и реакцията на местното население, затова УИНЦЕФ вече подготвя туземните жители за гледката на летящи машини над техните села. Самите дронове се управляват с iPad и ако пилотният проект се окаже успешен, освен ваксини те ще превозват и кръв.