Подобно на спортисти, които надхвърлят многократно предела на своите възможности, тези нови дронове създадени от Политхеническия институт в Лозана и Университета Станфорд, могат да вдигат предмети, които са 40 пъти по-тежки от теглото им.  

Дроновете, наречени FlyCroTugs (съкратено за flying, micro tugging robots), са оборудвани със система от куки и захващащи механизми, които позволяват на миниатюрните летящи машини да се закрепят за практически всичко. Почти всеки елемент в дроновете може да се модифицира според нуждата и терена; могат да се монтират и допълнителни аксесоари като колелета.   

Тайната на тези „щангисти“ е в прилагането на междумолекулярна сила между техните захващащи елементи и повърхността на обекта. След като веднъж товарът попадне в прегръдката на дрона, почти нищо не може да ги раздели.  

Учените виждат тези дронове като полезни инструменти в извънредни ситуации като спасителни операции. Те могат да бъдат оборудвани с камера и дори да товарят врати, като се захванат за дръжката и дръпнат.

Следващата стъпка е разработването на автономно управление и по-висока степен на координация, която да позволи използването на няколко машини едновременно.