Джеф Безос и тримата му спътници стигнаха до ръба на Космоса и успешно се приземиха в пустинята в щата Тексас в капсула на неговата компания Blue Origin. Мисията NS-16 отбелязва първото излизане на хора с капсулата на Blue Origin и поставя началото на комерсиалната услуга за космически туризъм. С присъствието си на борда Безос, който е най-богатият човек в света и основател на Blue Origin през 2000 г., изпрати сигнал на потенциалните космически туристи, че ракетата New Shepherd е безопасна и може да се използва комерсиално.

Тя е с височина на 6-етажна сграда и успешно излетя при ясно небе от базата във Ванхорн, щата Тексас. На борда бяха Безос, неговият брат Марк, авиационната легенда Уоли Фънк и холандският младеж Оливър Даймен, който е първият плащащ клиент на Blue Origin. Капсулата достигна пикова височина от малко над 100 км при три пъти по-висока от скоростта на звука скорост.

Въпросната мисия направи 82-годишната Фънк най-старият човек, посетил Космоса, а 18-годишният Даймен – най-младият. Самият Безос пък се превърна във втория милиардер, излетял в Космоса със своя ракета, след като основателят на Virgin Galactic Ричард Брансън го направи на 11 юли на борда на SpaceShipTwo.    

Преди този полет Blue Origin беше провел 15 теста без екипаж на ракетата. Пасажерското място бе заето от завършилия наскоро училище Даймен, чийто баща бе купил билет за полет през есента, но го отстъпи на сина си, след като победителят в първоначалното наддаване за място на борда на ракетата трябваше да се откаже. Това място струваше 28 милиона долара, но към момента компанията отказва да разкрие цените за бъдещи полети.

Снимка: Blue Origin

Виж още: Гробище на Луната ще приема тленни останки на богати покойници