Когато говорим за SpaceX, вероятно първото име, за което се сещате, е това на Илон Мъск, но истината е, че космическата инициатива е създадена от няколко души и сега един от тях е решил да поеме по собствен път в същия бизнес.

Джим Кантрел, който е сред хората в основата на старта на SpaceX, обяви основаването на нова компания, която ще се занимава с проектирането и произвеждането на малки ракети. Наречена Vector Space Systems, тя ще се опита да се възползва от доста динамичния бизнес с т.нар. микросателити, за които се очаква към 2020 г. да представляват цели 75 процента от всички сателити, извеждани в Космоса.

Кантрел вече е събрал инвестиции в размер на един милион долара за реализацията на първия си проект - малка ракета, която е в състояние да изведе товар до 30 килограма на височина от 300 километра. По-тежките товари до 50 килограма пък ще бъдат извеждани до 150 километра над Земята. Ракетата ще бъде с височина само 12 метра, което е нищо в сравнение с Falcon 9 на SpaceX, която се извисява на цели 70 метра. Но именно по-компактните размери са и предимство, защото едно изстрелване на Falcon 9 струва около 60 милиона долара, докато малката ракета и нейният компактен товар могат да пътуват до орбита и обратно за не повече от 2 - 3 милиона долара.

Vector се надява, че ще осъществи първото изстрелване през 2018 г., като подобно на Falcon 9, идеята е ракетата да се върне обратно на Земята с парашути.

Виж още: SpaceX пусна 360-градусово видео от кацането на Falcon 9 на платформа в океана