Ако смятате, че пирамидите вече не крият тайни, това ще промени мнението ви. Огромно тайно пространство във вътрешността на Великата пирамида в Гиза озадачи учените от цял свят.

Хеопсовата пирамида, известна още като Великата или Голямата пирамида в Гиза и Пирамидата на Хеопс е последният запазен архитектурен паметник от Седемте чудеса на света и най-известната пирамида в света.

Досега пространството е било в тайна, оставайки непокътнато в продължение на 4500 години.

Празнината е една от четирите кухини в пирамидата, заедно с галериите на фараона и неговата съпруга и Голямата галерия, за които се знае, че се намират в монумента. Тя е с дължина приблизително 30 метра и се намира над дългия близо 50 метра коридор Голямата галерия. Това е първото откритие в Голямата пирамида от XIX век насам.

Предназначението на камерата е неясно и все още не е известно дали е построена с някаква функционална цел.

Учените са направили откритието, използвайки образна диагностика с космически лъчи, известна като мюон томография, записвайки поведението на субатомни частици, които проникват в скалата, подобно на рентгеновите лъчи, само че много по-дълбоко. Когато космически лъчи достигнат горната атмосфера на Земята, се получават частици, наречени мюони. Мюоните частично се абсорбират от камъка и други материали, което позволява на учените да използват частиците за откриване на пространствата в структури. През декември 2016 г. Кунихори Моришима, физик в Университета на Нагоя в Япония, ръководи екип, който поставя мюонни детектори в камера на Голямата пирамида. Устройствата регистрират мюони, преминаващи през камерата отгоре. Тази технология е била използвана още в края на 60-те години за сканиране на пирамидата на Хефрен (втората по големина в Египет) от носителя на Нобелова награда за физика Луис Алварес. Тогава екипът му не открива кухини, но за изминалите десетилетия методът и уредите са се усъвършенствали и ще бъде направен нов опит за проверка на пирамидата.

"Сигурни сме, че там има голямо празно място. То е впечатляващо и никоя теория не е очаквала то да съществува", коментира Мехди Таюби. Той е президент и съосновател на френския институт HIP, както и един от ръководителите на проучването, публикувано в Nature. "Повдигаме въпрос пред египтолозите да ни кажат какво би могло да е това", допълва Хани Хелал от Университета в Кайро.

В статията се твърди, че едва ли в откритото пространство има артефакти, свързани с погребението на фараона. Причината е, че в пирамидата вече има погребална камера със саркофаг. Една от първоначалните версии е, че може би става дума за особеност в конструкцията, предназначена да намали натиска на тоновете камък върху Голямата галерия, водеща към гробницата на Хуфу.