Новата техника невинаги е по-добра – до това твърдение са стигнали американските военноморски сили, които ще заменят всички новоинсталирани тъчскрийн дисплеи на своите бойни кораби, след като огромната част от военнослужещите са изразили предпочитанията си за аналогов контрол, вместо да плъзгат пръсти по плоски повърхности. Конкретният повод за технологичната крачка назад, е инцидент от 2017 г., когато американски боен кораб се удари и имаше жертви. В резултат на това флотът ще върне физическите бутони и ръчки за управление на сложните корабни системи.

Само преди няколко години американските ВМС изглеждаха твърдо решени да приложат най-футуристичните методи за управление и оборудваха командните си центрове с дисплеи, сякаш излезли от епизод на "Стар Трек". Те не само предават необходимата информация, но и позволяват управление на кораба само с пръсти.

Тъкмо когато тази командна и навигационна система изглеждаше като интерфейса на бъдещето, американският боен кораб USS John Mccain се сблъска с плаващ под либерийски флаг съд, което доведе до смъртта на десет американски моряци. Оказа се, че причина за инцидента са объркващите тъчскрийн контроли, които просто не са по силите на хора с минимално или никакво обучение за работа с тях.

Поради това от 2020 г. американската флота ще строи кораби с управление, базирано на физически бутони и ръчки вместо чувствителни на допир екрани. Все пак военните не затварят напълно вратата за новите технологии, но ще изискват от бъдещите интерфейси да бъдат лесни за разбиране, особено в случаи на инциденти и спешни ситуации.

Виж още: Собственичка на Tesla Model 3 отключва колата с имплантиран в ръката си чип