Революционно проучване разкри космическо явление, способно да сложи край на живота на Земята - и то без предупреждение. Виновникът: експлозията на килонова - астрономическо събитие, което е толкова мощно, че ако се случи на критично разстояние от Земята, последиците от него биха могли да унищожат живота на планетата, какъвто го познаваме. Неотдавнашна статия, публикувана в периодичното издание The Astrophysical Journal, описва изненадващото откритие. Макар и ужасяващо, изследването все пак хвърля светлина върху потенциалните космически заплахи, които се крият в необятното пространство.

Обсъжданото явление е експлозивната последица от сблъсък между две неутронни звезди в рамките на двойна система. То се случва и при сблъсък на неутронна звезда с черна дупка. Тези катаклизми водят до взрив на килонова, при който в Космоса се отприщват невъобразими количества електромагнитно излъчване, сред които и гама-изригвания.

Достатъчно страшно е тези сблъсъци да се случват на много галактики разстояние. Изследването обаче се фокусира върху последиците от подобна експлозия, която се случва в близост до планети, подобни на Земята. Изследването се опира на примера на GW170817 - килонова, открита през 2017 г. на около 130 милиона светлинни години от нас. Използвайки GW170817, изследователите се заеха с мисията да определят колко близо е твърде близо.

Хейл Пъркинс от Университета на Илинойс в Урбана-Шампейн ръководи екипа, който използва усъвършенствани компютърни симулации, за да определи минималното безопасно разстояние между Земята и потенциална експлозия на килонова. Очаквано предупреждение: резултатите от изследването приличат на научнофантастичен филм.

В заключението на изследването се посочва, че на разстояние 16 светлинни години килонова може да предизвика рентгеново послесветкане, достатъчно силно, за да йонизира земната атмосфера.

А какво става на по-далечно разстояние?

На разстояния до 36 светлинни години последвалата ударна вълна може да генерира космически лъчи, способни да изпарят нашата атмосфера. Това би оставило планетата безплодна, замръзнала и лишена от кислород.

Проучването подчертава невероятната несигурност на нашето съществуване в условията на небесни явления. За щастие обаче непосредствената заплаха от експлозиите на килонови звезди остава малка - и никоя от известните двойки неутронни звезди не изглежда готова да се слее в близост до нашата планета.

Снимка: Unsplash

Виж още: Възможно е да се нуждаем от ново ниво за урагани при ветрове със скорост над 300 км/ч