Космическият апарат "Вояджър 1" на НАСА е получил компютърна неизправност, която е довела до известен срив в комуникацията между 46-годишната сонда и екипа на мисията на Земята. В момента инженерите се опитват да разрешат проблема, докато застаряващият космически апарат картографира неизследвана космическа територия във външните части на Слънчевата система.

Понастоящем "Вояджър 1" е най-отдалеченият космически апарат от Земята на около 24 милиарда километра, докато неговият близнак "Вояджър 2" е изминал повече от 20 милиарда километра от нашата планета. И двата апарата се намират в междузвездното пространство и са единствените космически апарати, които някога са работили извън хелиосферата - балона от магнитни полета и частици на Слънцето, който се простира далеч отвъд орбитата на Плутон.

Първоначално проектирани да работят пет години, сондите "Вояджър" са двата най-дълго работещи космически апарата в историята. Изключително дългият им живот означава, че и двата космически апарата са предоставили допълнителни сведения за нашата Слънчева система и отвъд нея, след като преди десетилетия постигнаха предварителните си цели да прелетят покрай Юпитер, Сатурн, Уран и Нептун.

Но неочаквано дългите им пътувания не минаха без предизвикателства.

"Вояджър 1" има три бордови компютъра, включително система за полетна информация, която събира информация от научните инструменти на космическия кораб и я обединява с инженерни данни, отразяващи текущото здравословно състояние на "Вояджър 1". Управлението на мисията на Земята получава тези данни в двоичен код, или поредица от единици и нули.

Но сега системата за полетна информация на "Вояджър 1" изглежда е блокирала в режим на автоматично повтаряне.

Екипът на мисията забеляза проблема за първи път на 14 ноември, когато телекомуникационният модул на системата за полетна информация започна да изпраща повтарящ се модел от единици и нули, сякаш беше попаднал в цикъл.

Въпреки че космическият кораб все още може да приема и изпълнява команди, предавани от екипа на мисията, проблемът с телекомуникационния блок означава, че на Земята не се връщат никакви научни или инженерни данни от "Вояджър 1".

През уикенда екипът на "Вояджър" изпрати команди на космическия кораб да рестартира системата за полетна информация, но според НАСА все още не са се върнали никакви използваеми данни.

В момента инженерите на НАСА се опитват да съберат повече информация за основната причина за проблема, преди да определят следващите стъпки за евентуалното му отстраняване, казва Кала Кофийлд, специалист по връзки с медиите в Лабораторията за реактивно движение на НАСА в Пасадена, Калифорния, която управлява мисията. Този процес може да отнеме седмици.

Последният път, когато "Вояджър 1" е имал подобен, но не идентичен проблем със системата за полетна информация, е бил през 1981 г., а сегашният проблем не изглежда да е свързан с други неизправности, които космическият кораб е имал през последните години, каза Кофийлд.

Тъй като и двете сонди "Вояджър" преминават през нови изпитания, членовете на екипа на мисията разполагат само с оригиналните ръководства, написани преди десетилетия, а те не биха могли да отчетат предизвикателствата, с които се сблъскват космическите апарати с напредването на възрастта им.

Екипът на "Вояджър" иска да обмисли всички потенциални последици, преди да изпрати повече команди на космическия апарат, за да се увери, че операциите му няма да бъдат засегнати по неочакван начин.

Вояджър 1 е толкова далеч, че са необходими 22.5 часа, за да достигнат до космическия апарат командите, изпратени от Земята. Освен това екипът трябва да изчака 45 часа, за да получи отговор.

Снимка: Unsplash

Виж още: Мобилните игри изкарват повече от РС и конзолните, взети заедно