Според нов доклад на Ройтерс въпреки многократните и смели твърдения на изпълнителния директор Елон Мъск перспективите на стартиращата компания Neuralink за пускане на пазара на продукт за мозъчно-компютърен интерфейс (BCI) остават далечни. На компанията за BCI очевидно е било отказано разрешение от американския регулатор по храните и лекарствата през 2022 г. за провеждане на изпитания върху хора с помощта на същите устройства, с които бяха убити всички тези прасета... именно заради убиването на прасета.

"Основните опасения на агенцията за безопасността бяха свързани с литиевата батерия на устройството; възможността малките проводници на импланта да мигрират в други области на мозъка; и въпросите дали и как устройството може да бъде отстранено, без да се увреди мозъчната тъкан", заявиха пред Ройтерс настоящи и бивши служители на Neuralink.

Опасенията на FDA относно батерийната система и нейните нови възможности за трансдермално зареждане са свързани с вероятността устройството да се повреди. Според Ройтерс агенцията иска да получи уверения, че е "много малко вероятно батерията да се повреди", тъй като, ако това се случи, разрядът на електрически ток или топлинна енергия от спукания пакет може буквално да изпържи околната тъкан.

FDA също така е силно обезпокоена от потенциални проблеми, ако се наложи устройството да бъде извадено нацяло, за да бъде заменено или модернизирано, поради миниатюрния размер на електрическите проводници, които се простират в сивото вещество на пациента. Тези проводници са толкова малки и деликатни, че има риск да се откъснат при отстраняване (или дори при редовна употреба) и след това да се пренесат в други части на мозъка, където могат да се забият в нещо важно.

По време на деня на отворените врати на Neuralink през ноември миналата година Мъск уверено заяви, че компанията ще получи одобрение от FDA "в рамките на шест месеца", или на практика до тази пролет. Тази прогноза се оказва също толкова точна, колкото и предположенията му за това кога най-накрая новият Cybertruck ще влезе в производство. "Той не може да оцени, че това не е автомобил", казва един от служителите пред Ройтерс. "Това е човешки мозък. Това не е играчка."

От Neuralink не са отговорили на молбите за коментар на медиите.

Снимка: Unsplash

Виж още: Тонове човешки боклук замърсяват Марс след 50 години проучвания