Въпреки че има безброй причини да посетите други небесни тела в Слънчевата система – например за да инспектирате потенциално поддържащи живота струи на Енцелад, защо да не добавите и един сравнително малък бонус към изследването на други планети и спътници: да хвърлите неща наистина много далеч. В ново видео планетарният учен д-р Джеймс О’Донохю ни показва колко точно далеч могат хората да хвърлят топки на други планети. И просто ще кажем, че на Плутон ще се чувстваме като звездата по американски футбол Том Брейди.

Преди това базираният в Япония учен ни показа колко бързо се въртят различни планети в сравнение една с друга, както и колко време ще отнеме топките да паднат на други планети.

Във видеото му (по-долу) той показва колко далеч би пътувала топка, хвърлена под ъгъл от 45° на различни планети в Слънчевата система, както и Луната и Плутон. По-специално О’Донохю не приема атмосферно съпротивление за своите изчисления и задава начална скорост от 72 км/ч за топката.

Сравнението започва на Земята, където О’Донохю показва топка, пътуваща на дъгообразно разстояние от около 40 метра. (Очевидно канадският бейзболист Глен Горбоус държи рекорда за най-дълго хвърляне на топка на около 135 метра, въпреки че това е само бейзболна топка и може би с малко помощ от вятъра.) След Земята О'Донохю се придвижва към Юпитер, Нептун и т.н. без определен ред.

Очевидно масата и плътността на различните небесни тела и следователно техните повърхностни гравитации варират значително. Безспорно най-краткото хвърляне е на Юпитер, където топката се движи на около само 15 метра, стигайки не по-високо от около 9 метра във въздуха. На другия край на спектъра, разбира се, е Плутон. Там хвърлена топка ще измине повече от 640 метра, достигайки височина от почти 152 метра. Това означава, че на други планети можем да бъдем суперзвезди на Националната футболна лига на САЩ... стига да няма никой от NFL там.

Обзор на седмицата за всичко ново, случващо се в света на технологиите, игрите и развлекателната индустрия, можете да откриете в нашия подкаст HiCast.
Последвай Instagram профила нии прочети пръв най-интересните новини. 
Абонирай се за
YouTube канала ни и гледай нашите технологични ревюта. 

Снимка: Pikrepo

Виж още: Революционно изкуствено око ще бъде тествано при хора съвсем скоро