Еврокомисията отреди, че електронните книги няма да се възползват от данъчните облекчения, които са в сила за хартиените им еквиваленти. По-ниските данъци върху физическите книги бяха въведени с цел стимулиране на повече покупки и четене на литература. По преценка на Еврокомисията електронните книги попадат в категорията на услугите, а не на продуктите, тъй като за четенето им е необходимо закупуването освен на самото съдържание, и на устройство, на което то да се възпроизвежда. Следвайки тази логика, дигиталните книги не могат да се възползват от данъчни облекчения, съответни на тези за физическите.

Две от страните членки на ЕС – Франция и Люксембург, бяха въвели в сила данъчни облекчения за електронни книги – решение, за което двете държави ще бъдат санкционирани. Данъците върху дигиталната литература ще бъдат повишени от 5.5% (Франция) и 3% (Люксембург) на съответно 20% и 17%.

Вероятно е решението на Еврокомисията да предизвика дискусии относно статута на дигитално разпространяваните филми и музика, при които също е необходимо устройство за възпроизвеждане.

Смятате ли, че електронните книги трябва да се облагат с по-висок данък от хартиените? Споделете мнението си в коментарите.

Видяхте ли библиотеката, в която няма нито една физическа книга?