Знаем, че Илон Мъск умее добре да пленява вниманието на аудиторията, и го показа за пореден път. Първият полет на Falcon Heavy е планиран за днес, а ракетата на SpaceX ще носи на борда си червената Tesla Roadster на бизнесмена. Публикация на Мъск в Instagram показва, че автомобилът може би ще има и "шофьор" - манекен, облечен в скафандъра, представен миналата година от Мъск. Вече знаем, че от спортната кола ще звучи Space Oddity на Дейвид Бауи и логично шофьорът носи името Starman (друга популярна песен на Бауи).

SpaceX публикува видео в YouTube, което илюстрира етапите от полета на Falcon Heavy. От видеото става ясно, че Starman ще е зад волана на червения Roadster, докато слуша музика и небрежно спуска ръка през прозореца на спортния автомобил. По-интересното е, че планът включва и безпроблемното връщане на трите ядра от първата степен (трите големи двигателя, които извеждат ракетата в Космоса).

Ако всичко премине добре и първият полет на Falcon Heavy се осъществи безпроблемно, личната Tesla на Мъск, както и евентуално Starman, ще прекарат много години, реейки се из Слънчевата система. Имайки предвид, че това е първият опит за изстрелване на ракетата, има реална опасност от усложнения. С всички скорошни успехи на SpaceX обаче шансовете определено не са срещу нея.

SpaceX ще предава изстрелването на Falcon Heavy на живо, както всички други полети досега. Очаква се да започне около 20:30 часа българско време, а за да станете свидетели, трябва просто да посетите този адрес.

По всичко личи, че има малко забавяне, но очакваме с огромен интерес живото излъчване.