Мощното вулканично изригване край тихоокеанския остров Тонга през януари 2022 г. предизвика течения, по-силни от ураганните ветрове в най-високия слой на земната атмосфера, променяйки разбирането на учените за влиянието, което нашата планета има върху космическото пространство.

Изригването, което изпрати опустошителни цунамита в Тихия океан на 15 януари, не само изхвърли стотици милиони тонове вулканична пепел в стратосферата, но и генерира ударни вълни, достигащи до йоносферата на планетата, най-външния слой на атмосферата в надморска височина до 650 километра.

Тези ударни вълни бяха толкова мощни, че предизвикаха ветрове със зашеметяваща скорост до 720 км/ч, които бяха засечени от сателити на височини до 190 км. Това е много над официалния ръб на Космоса, така наречената линия на Карман на височина от 100 км. За сравнение най-силните урагани на Земята могат да достигнат максимална скорост на вятъра от около 320 км/ч.

„Не мисля, че някой от нас е очаквал да види нещо толкова голямо“, казва Брайън Хардинг, физик от Калифорнийския университет в Бъркли и водещ автор на ново проучване, описващо наблюденията. „Очаквахме смущенията да бъдат малки, като малки вълнички, които влязоха в йоносферата.“

Хардинг работи с данни от мисия на NASA, наречена Ionospheric Connection Explorer (ICON), която изучава как космическото време взаимодейства с йоносферата на Земята. Преди това учените смятаха предимно, че йоносферата е доста изолирана от планетата и е засегната само от активността на Слънцето. Но смущенията, открити след изригването на Хунга Тонга-Хунга Хаапай, всъщност бяха най-значимите, измерени от ICON за повече от две години в орбита. Те бяха по-мощни от всички, причинени от безбройните геомагнитни бури, които планетата е преживяла през този период от време в резултат на слънчевата дейност.

Тези мощни ветрове са свързани с така наречения екваториален електроджет: електрически ток, който преминава през йоносферата над екватора на Земята. Измерванията на ICON, както и тези от европейската трисателитна мисия Swarm разкриха, че този електроджет се е объркал в дните след изригването на Хунга Тонга. Той е променил посоката няколко пъти и нарасна до пет пъти от обичайната си сила според изявление на NASA.

„Екваториалният електроджет е много силен електрически ток от стотици киловати, който съществува в тясна лента близо до екватора“, обяснява Хардинг. „Това е резултат от някаква сложна физика, която протича в магнитното поле на Земята. Обикновено тече на изток и понякога може да бъде обърнато от геомагнитни бури. Но това беше първият път, когато го виждахме напълно да се обръща и засилва поради нещо, което се случи на Земята.“

Изригването на Хунга Тонга беше най-мощната вулканична експлозия, разтърсила Земята след тази на планината Пинатубо във Филипините през 1991 г. Взривът можеше да се чуе на разстояние от над 10 000 км, а вълната на налягане, която генерира, обикаляше планетата четири пъти. За щастие само трима души загинаха при цунамито, предизвикано от изригването въпреки щетите, причинени от вълните в полинезийското кралство Тонга.

Снимка: Pikrepo

Виж още: Океаните започват да губят уникалната си памет