Генно модифицираните ябълки, които не потъмняват, може да са на пазара по-скоро, отколкото предполагахме. FDA даде официално одобрение за масово отглеждане и продажба на два сорта ябълки и сорт картофи, чиито най-досадни страни са елиминирани от генното инженерство. Двата “арктически” сорта ябълки съдържат ниски нива на ензима, отговорен за потъмняването на плода, а модифицираните картофи, чийто сорт се нарича Innate, са значително по-устойчиви на нараняване, което ги прави по-лесни за транспортиране и съхранение. При пържене картофите от този сорт отделят значително по-малко канцерогенни вещества спрямо естествените си еквиваленти.

Въпреки ясната информация за безопасността на двете растения новината за одобряването им беше посрещната с неодобрение и страх. Това принуди FDA да направи допълнително изявление, в което бе обяснено, че всички тестове за безопасност се провеждат, преди продуктите да получат разрешение за масово отглеждане. Законодателните органи бяха категорични, че от гледна точка на хранителни вещества и обща молекулярна структура ябълките и картофите не се различават от стандартните си еквиваленти.

Тагове: