Един новооткрит извънземен свят може да хвърли малко светлина върху едно от най-тъмните и странни кътчета на родословното дърво на екзопланетите.

Според ново проучване планета, известна като GJ 367b, обикаля малка, тъмночервена звезда джудже, само на 31 светлинни години от Слънцето. За перспектива диаметърът на нашата галактика Млечен път е около 100 000 светлинни години.

GJ 367b е скалист свят, приблизително около 70% от размера на Земята и почти наполовина толкова масивен, което го прави една от най-леките известни екзопланети, казаха членове на изследователския екип. Тя завършва една орбита на всеки 7.7 часа и следователно е планета с „ултракратък период“ (USP) - мистериозен и малко проучен клас светове.

„Вече познаваме някои от тях, но произходът им в момента не е известен“, казва в изявление съводещият автор на изследването Кристин Лам от Института за планетарни изследвания към Немския аерокосмически център (DLR).

„Чрез измерването на точните фундаментални свойства на планетата и нейния USP можем да надникнем в историята на формирането и еволюцията на системата“, добавя Лам.

Лам и нейните колеги откриха GJ 367b, използвайки данни, събрани от TESS - спътника за изследване на транзитни екзопланети на NASA, който беше изстрелян в орбита на Земята през април 2018 г.

TESS търси планети, използвайки „метод на транзита“, отбелязвайки малките спадове в яркостта, появяващи се, когато свят пресича лицето на своята звезда от гледна точка на космическата сонда. Екипът за откриване забеляза такъв спад в събраната от TESS информация за червеното джудже GJ 367, след което потвърди, че сигналът е причинен от преминаваща планета.

Наблюденията на TESS разкриха супер краткия орбитален период на GJ 367b, както и неговия размер спрямо неговата звезда домакин. Изследователите характеризираха планетата допълнително с помощта на високоточния радиален търсач на планети (HARPS) - инструмент, инсталиран на 3.6-метровия телескоп на Европейската южна обсерватория в Чили.

Измерванията на HARPS показаха колко много GJ 367b се привлича от своята звезда домакин, което позволи на изследователския екип да изчисли масата на екзопланетата. Комбинирането на различните наблюдения позволи на астрономите да определят плътността на GJ 367b.

Високата плътност показва, че планетата е доминирана от желязно ядро. Тези свойства са подобни на тези на Меркурий с неговото непропорционално голямо ядро ​​от желязо и никел, което го отличава от другите небесни тела в Слънчевата система.

GJ 367b не е добър кандидат за процъфтяване на живота, какъвто го познаваме. Поради изключителната си близост до звездата домакин планетата е взривена от звездна радиация, поглъщайки около 500 пъти количеството, което Земята получава от Слънцето, казаха членове на изследователския екип.

Снимка: SPP 1992 (Patricia Klein)

Виж още:  Водата на Земята може да произлиза от Слънцето