Амбициите на Google в областта на изкуствения интелект не са тайна за никой и сега специалистите на компанията си поставят за задача да проверят дали компютърът може да създава и собствено творчество, пише Tech Radar.

Група учени от Google, работещи по AI проекта Magenta, разкриха амбициозния си план да помогнат на изкуствения интелект да наподобява на творчеството на други, а след това и да създава собствена музика и изобразително изкуство. Това далеч не е първият силно експериментален проект на компанията в областта на изкуството, след като преди време видяхме Google DeepDream - опит на изкуствения интелект "да допълва" съществуващи произведения на изкуството, коeто често води до странни и понякога ужасяващи резултати. Именно Google DeepDream бе първата голяма крачка към създаването на изкуствен интелект с творческо мислене, който да покаже, че компютрите могат не само да разпознават изображения, но и да създават собствени образи и форми в съществуваща картина.

Със сигурност ще мине известно време преди Magenta да създаде наистина стойностни произведения, но проектът показва, че Google определено гледа много сериозно на развитието на изкуствения интелект в нови и различни области.

Виж още: Наблюдателен робот ни напомня, когато забравим печката включена