Твърдите SSD дискове може да са основната опция за телефони и повечето компютри и лаптопи, но скромният механичен твърд диск все още има място в компютърния свят. Когато се нуждаете от много място за най-малко пари, те са пътят напред. И това може да е така в обозримо бъдеще поради пробив на учени от университета в Кеймбридж.

Използвайки графен, любимия на всички материал чудо, те заменят въглеродния слой (COC) на няколко твърди диска. COC предпазва плочата - частта от устройството, която съхранява вашите данни - от износване, причинено от главата и други фактори. За да създадат устройства с по-висока плътност, производителите са намалили пространството между двата компонента. От 90-те години насам слоят COC на повечето твърди дискове е намален до 3nm, което води до текуща плътност на съхранение от около 1 TB на квадратен инч.

Изследователският екип обаче надхвърли тази граница, като се възползва от топлоустойчивостта на графена. Този аспект на материала позволи на екипа да използва отделна нововъзникваща технология, наречена Heat-Assisted Magnetic Recording (HAMR). Тя дава възможност на плочата да събира още повече данни, когато се нагрява. Това не е нещо, което можете да направите с традиционния COC.

Заедно технологиите могат да доведат до твърди дискове с плътност на съхранение между 4 и 10 терабайта на квадратен инч. Но освен че позволяват устройства със значително по-голям капацитет, графеновите твърди дискове обещават да бъдат и по-устойчиви. Изследователите откриха, че един слой от материала намалява корозията с 2.5 пъти. Освен това намалява триенето и износването по-добре от другите съвременни решения. Що се отнася до твърдите дискове, надеждността е също толкова важна, колкото и капацитетът за съхранение и това, което вероятно ще накара облачните оператори като Google да се заинтересуват от технологията.

Но след това има уловка, която идва с всеки пробив, свързан с графена, който сме постигнали от откриването на материала през 2004 г. Той може да ни позволи да правим много неща, включително да филтрираме водата по-ефективно и селективно да убиваме раковите клетки, но досега повечето тези приложения все още не са излезли от лабораторията и в реалния свят.

Снимка: Pikrepo

Виж още: Ако имате този iPhone, сърцето ви може да бъде изложено на риск