Преди три години изследователски екип от Университета в Пиза се заема да разшифрова папирусите от Херкулан с помощта на нова технология, известна като "бионично око".

Откакто свитъците са открити през XVIII в., много папиролози са се опитвали и са успявали да разкрият части от миналото. По-голямата част от безценния документ обаче остава забулена в мистерия или въглерод.

В крайна сметка Везувий унищожава 1800-те свитъка в местността Херкулан при изригването през 79 г. от н.е., което погребва и Помпей. Вулканичното изригване превърнало тези свитъци в карбонизиран въглен, който изследователите се опитват да разчетат вече няколко века.

През XVIII в. археолозите откриват папирусите от Херкулан във Вила дей Папири, която е принадлежала на тъста на Юлий Цезар. Той е притежавал единствената класическа библиотека, оцеляла през гръко-римския период.

Смята се, че в тях са се съхранявали произведения на Софокъл, Епикур и Аристотел, а загубата на тези свитъци има почти същото значение като произведенията, унищожени от големия пожар в Александрийската библиотека.

Папирологът Грациано Ранокиа от Университета в Пиза обяви в Националната библиотека в Неапол някои обещаващи междинни резултати от изследователския си проект "Гръцки училища".

Едно "бионично око" позволи на изследователския му екип да прочете около 1000 думи от историята на Академията на Филодем от Гадара, епикурейски поет и философ. С тази нова технология те проникнаха в слоевете въглерода с помощта на оптична кохерентна томография (OCT) и техники за инфрачервено хиперспектрално изобразяване.

Новата технология, известна като OCT, извършва напречно изображение с висока разделителна способност, което обикновено се използва за заснемане на задната част на окото с помощта на отразена светлина. Инфрачервеното хиперспектрално изобразяване има разнообразни подгрупи от близки до средни и далечни. Казано по-просто, то може да разкрие скрити характеристики на даден обект, които може да не са видими с просто око. Тези техники извадиха на повърхността текст на възраст 2000 години.

Изследователите смятат, че са открили мястото, където е погребан Платон.

Според откритията им мястото на последния му покой се намира в частна зона в градината на Академията, близо до светилище на музите. Римският диктатор Сула разрушава Платоновата академия през 86 г. пр.н.е., но археолозите я преоткриват през XX век. В момента е отворена за посетители, археолозите са проучили обстойно обекта, но изглежда, че винаги откриваме нещо друго.

"В текста се говори и за последната нощ на Платон" - каза Ранокиа. "Той е бил с висока температура и е бил притеснен от музиката, която са свирили."

Освен това Платон е бил продаден като роб на остров Егина през 404 г. пр.н.е., когато спартанците завладяват острова, или след смъртта на Сократ, което противоречи на предишните мнения, че е бил продаден през 387 г. пр.н.е. в Сиракуза, Сицилия.

Изследователският проект ще продължи до 2026 г. Новата технология за бионични очи може просто да проникне във въглерода, както никога досега не сме били в състояние.

Снимка: Unsplash

Виж още: Този гигантски динозавър, наречен Разрушителя, е един от най-големите, бродили по земята