След като се отправи към астероид още през 2014 г., японската сонда Hayabusa 2 достигна целта си повече от три години по-късно. След това тя започна да изработва карта на космическата скала, а през септември миналата година изпрати два всъдехода на повърхността, последвани от робота Mascot през октомври. Плодовете на тези усилия дойдоха под формата на няколко подробни карти на повърхността на астероида.

Следващата стъпка е кацането на самата сонда на повърхността на астероида с цел събиране на проби. Това ще се случи на 22 февруари, след като японската космическа агенция JAXA отложи кацането, тъй като не можеше да намери подходящо за приземяване място на грубата повърхност на астероида.     

„Мястото за кацане е решено и ще направим всичко възможно то да премине без грешки“, казват японците.

Разположен между Земята и Марс, химическият състав на астероида се състои от никел, желязо, кобалт, вода, азот, водород и амоняк, което го прави важна цел за учените в опита им да разкрият повече от мистериите на Вселената. Ако всичко върви по план, Hayabusa 2 ще работи до декември на астероида и ще трябва да се върне на Земята до края на последния месец на 2020 г.

14 технологии от научната фантастика, които вече съществуват

---

Ау, това няма да свърши добре (ВИДЕО)

Тагове: