Лесно е да приемете DeepFakes манипулациите като поредното модерно дигитално забавление в ерата на тоталната онлайн доминация. Тук представената действително феноменална технологична изработка е едновременно „wow, какво може да се постигне с модерните технологии“ и „хм, това всъщност е доооста опасно начинание/инструмент“.

Истината е, че DeepFakes не е невинен тренд, който ще отшуми след месец-два – става въпрос за едно особено плашещо бъдеще на все по-обилно раздробяващия се социално-политически световен пейзаж.

Ок, вероятно се питате какво точно е DeepFakes. Накратко това е приложение, чрез което лесно се създават компютърно генерирани фалшиви фотографии и видеа. За заинтересованите споделеното в края на този текст видео, комбинация между Стив Бушеми и Дженифър Лорънс, е създадено от потребител, който е използвал DeepFakes инструментите в съчетание с потребителски хардуер – в случая Intel 5-8500K процесор и NVIDIA GeForce GTX 1080 видео. Точно така, не става въпрос за феноменална изчислителна мощност на компютърни ферми, а за съвсем нормален настолен компютър. Видеото е създадено в рамките на една седмица, след като потребителят е гледал DeepFakes видео ръководства в YouTube.

В случая естествено е намесен изкуствен интелект – компютърът налага едно лице върху друго, изучавайки спецификата на двете, докато в един момент прецизността му стига дотам, че да създаде изключително сложни комбинации между двете лица. Като споделените в по-долното видео.

Някои читатели със сигурност ще попитат къде точно е проблемът? На първо място представете си колко по-добре ще работи изкуственият интелект, който стои зад DeepFakes, след например две-три години? Замислете се какви политически (и не само) фабрикации могат да се появят в мрежата. Такива, които потенциално могат да създадат проблеми. Дори към днешна дата порно индустрията вече „черпи“ от способностите на DeepFakes. И още едно „дори“ - чрез моментната технология има опити за фалшиви новини, които с времето могат да станат все по-трудно различими.

Разбира се, няма как да разгърнем подобен потенциален проблем в новинарски текст, но признаваме, че споделеното видео по-скоро ни изплаши, отколкото впечатли.

Обновете вашия Windows и Office със специалните оферти на GoodOffer24

---

Спечели Samsung Galaxy Note 9 в новата инициатива на Go Guide - Go Guide Awards