Когато масивна звезда изчерпи горивото си и наближи края на живота си, тя експлодира в огромно изливане на енергия, наречено свръхнова. Тези събития могат да бъдат толкова ярки, че да засенчат цели галактики, но не траят дълго - само мигване на окото, в космически термини. Трудно е да се улови внезапната яркост и бързото затъмняване на събитие на свръхнова, защото те са трудни за предсказване, но космическият телескоп Hubble наскоро успя да улови три различни момента на свръхнова в едно изображение.

„Доста рядко е супернова да може да бъде открита на много ранен етап, тъй като този етап е наистина кратък“, казва Уенлей Чен, автор на статията, в изявление. „Това трае само от часове до няколко дни и може лесно да бъде пропуснато дори при близко откриване. В една и съща експозиция можем да видим последователност от изображения - като множество лица на свръхнова.“

Беше възможно да се видят три различни точки във времето поради явление, наречено гравитационна леща, при което масивен обект застава между нас и наблюдавания обект. Ако междинният обект е достатъчно масивен, неговата гравитация изкривява пространството, променяйки изгледа на обекта зад него. Този фонов обект може да изглежда по-ярък, когато междинният обект действа като лупа, и може да се появи в различна точка в пространството, когато светлината му е била огъната. В този случай светлината от свръхновата беше огъната по три различни пътя с различна дължина, така че светлината пристигна в Hubble, показвайки три различни случая.

Свръхновата е изключително далечна, което означава, че е древна - смята се, че е възникнала преди 11 милиарда години, което е близо до началото на Вселената преди 13.8 милиарда години. Това е една от най-ранните свръхнови, наблюдавани толкова подробно, и поради трите различни времеви точки, заснети в изображението, изследователите успяха да измерят размера на звездата. Звездата се оценява на около 500 пъти по-голяма от Слънцето и е тип звезда, наречена червен свръхгигант.

Снимка: Unsplash

Виж още: Подобните на Земята планети са само 1% от потенциално обитаемите светове