Квантови съобщения, които не могат да бъдат разбити, вече могат да се изпращат през въздуха и скоро ще бъдат излъчени в Космоса.

Всяка част от сигурните данни, които някога сте изпращали от телефона си - например инструкции до вашата банка чрез мобилно приложение или съобщения в Whatsapp до гаджето ви, - са излъчени на огромни разстояния, пълни с потенциални хакери. Но всеки подслушващ вероятно не може да извлече никакъв смисъл от тази информация, защото тя се трансформира в безсмислици, които могат да бъдат дешифрирани само със сигурен ключ, основно дълъг низ от числа. Този низ от числа се разбърква с информацията, която защитава, и само някой, който знае низа, може да ги дешифрира.

Тези системи обаче не са перфектни и са уязвими за атака от всеки, който е слушал, когато ключът е бил споделен. Те също така обикновено не използват достатъчно дълги низове от числа, за да бъдат напълно сигурни, твърди книгата на белгийския криптограф Жил Ван Аше „Квантова криптография и дестилация на секретен ключ“.

Така през 80-те години изследователите разработиха теоретичен метод за генериране на защитени ключове с помощта на квантова механика.

Изследователи от Университета за наука и технологии в Китай разработиха през 2018 г. теория как тайно да споделят „квантови ключове“ между орбитални спътници и наземни станции. Това направи връзката между китайския спътник Micius и три наземни обекта, с които той комуникира в Европа и Азия, най-голямата сигурна квантова мрежа в света. Но инструментът за квантова секретност, който Micius първоначално използва, имаше няколко „теча“, което изискваше учените да разработят по-усъвършенствана форма на квантово криптиране, известна като независимо от измервателното устройство разпределение на квантовия ключ (MDI-QKD). Сега същите тези изследователи за първи път изтеглиха MDI-QKD безжично в град в Китай, без да има ангажирани оптични влакна. И те се готвят да изпратят MDI-QKD до спътника Micius.

„Резултатите от работата на китайската група са много интересни за квантовата комуникационна общност“, казва Даниел Облак, изследовател по квантовите комуникации от университета в Калгари в Онтарио.

Той отваря вратата, добавя той, към практични квантово кодирани мрежи, разчитащи както на спътници, така и на оптични кабели, работещи в тандем - нещо невъзможно при съвременните технологии.

Снимка: University of Science and Technology of China

Виж още: Adidas vs. Nike – изкуствен интелект vs робот