Чистото количество метеоритни дъждове и фактът, че когато доближат повърхността, тези космически скали се разпадат на хиляди парчета, правят локализирането на точните места, където те падат, доста трудно.

Франция обаче счита, че има решение за това препятствие. Страната обяви пускането в експлоатация на мрежата FRIPON, чиято задача е да идентифицира падащи метеори. Тя се състои от 68 камери, които скоро ще бъдат увеличени до 100 и са разположени на територията на цялата страна. В момента, в който две или повече камери потвърдят появата на падащ метеорит, астрономите ще бъдат уведомени. Данните от камерите трябва да позволят максималното стесняване на района, в който да се търси, като това ще бъде площ с диаметър не повече от един километър. Накрая екип от доброволци по програмата, където вече са се записали няколко хиляди души, ще отиде на място, за да събере парчетата от космическата скала.

Целта на FRIPON е да увеличи значително броя на метеоритите, откривани във Франция. В идеалния случай поне един трябва да бъде намиран всяка година - нелошо постижение, предвид че подобна мрежа в Испания за 12 години успя да открие само два метеорита. Учените се надяват, че мрежата от свързани камери и истинската малка армия от астрономи и доброволци могат да свършат по-добра работа, завършва Engadget.

Виж още: Създадоха първите пистолети, изработени от метеорит