Учени от Харвард, Мазачусетс, са открили начин да използваме телефоните си, за да правим прегледи на очите и зрението си. Те са открили как чрез iPhone-a си можем да правим така наречената фундус-фотография – или фотография на ретината, която открива проблеми в зрението и в дълбочина в очната ябълка и нерви. За целта е необходимо само специално приложение и допълнителен обектив - и сте готови да направите снимка, която в медицинско заведение би струвала хиляди.

 

Според доктор Шизуо Мукай iPhone моделите вече се ползват, за да документират състоянието на зрението ни, но ограниченията им идват от факта, че вграденото камера приложение не може ръчно да бъде регулирано във фокуса и експозицията си, а това води до по-лошо качество на снимките. За да постигнат необходимото качество, учените са използвали видео приложението FiLMiC Pro и допълнителен обектив 20D, предназначен специално за офталмологични снимки. Всяко от двете неща е на цена малко под 200 щатски долара. С тези аксесоари към iPhone модели 4 и 5 изследователите са успели да запечатат великолепни и висококачествени фундус-снимки на очните ябълки. 

 

Може би най-хубавото при този начин на заснемане на окото е, че са на относително по-ниска цена, а чрез iPhone методът става преносим и би могъл да се използва и в развиващите се страни, където подобни прегледи са почти невъзможни - подобно на този мобилен ултразвуков скенер.